velika skupoća

Sve je više očajnih obitelji koje muči stambeno pitanje. Evo kako do socijalnog stana u Zagrebu

23.01.2024 u 18:43

Bionic
Reading

Sve više obitelji danas se bore kako riješiti stambeno pitanje. Posebno je teško u Zagrebu gdje su cijene nekretnina i najma posljednjih godina odletjele u nebo.

"Cijene najma divljaju, s malim plaćama teško možemo naći ikakve kvadrate za našu obitelj. A imamo troje djece. Stanodavac je prodao stan koji smo unajmili, moramo naći novi, ali u gradu jednostavno nema ništa po normalnoj cijeni. Iskreno, vjerojatno bismo mogli dobiti i gradski stan, ali nismo sigurni koja je procedura", naveli su članovi jedne zagrebačke obitelji u teškoj ekonomskoj situaciji za Danas.hr.

Iz Grada Zagreba navode da bi netko dobio stan od grada, prvo mora imati prebivalište u Zagrebu od tri godine u kontinuitetu.

'Stanovi na temelju socioekonomskog statusa daju se u najam osobama s prebivalištem u Gradu Zagrebu koje su državljani Republike Hrvatske, druge članice Europske unije ili su osobe pod međunarodnom zaštitom, a u trenutku objave natječaja moraju imati prijavljeno prebivalište u Gradu Zagrebu neprekidno najmanje tri godine. Njihovi prosječni prihodi po članu kućanstva ne smiju prelaziti 30 posto prosječne mjesečne neto plaće po zaposlenome u Grada Zagreba za višečlana kućanstva te 50 posto za samačka kućanstva. Pritom se gledaju prihodi u godini koja je prethodila objavi natječaja', naveli su iz Grada Zagreba.

Nakon što se objavi natječaj, radi se lista reda prvenstva koja se slaže po kriterijima. Na vrhu liste tako će doći samohrani roditelj, beskućnik, gleda se i broj djece, je li netko žrtva obiteljskog nasilja i drugo.

"Prazni stanovi se kontinuirano dodjeljuju u najam postupajući po listi reda prvenstva za davanje stanova u najam kao i davanjem stanova u najam izvan liste reda prvenstva osobama u iznimno teškom socijalno-zdravstvenom položaju. Sukladno Odluci o najmu stanova raspisat će se novi natječaj za davanje stanova u najam na temelju socioekonomskog statusa, nakon čega će se utvrditi nova konačna lista reda prvenstva", kažu iz Grada ali i ne navode kada će se raspisati novi natječaj.