ŠELEBAJ NA SUĐENJU SVILANU

'Sve je bila ideja Dijane Čuljak, ja sam samo plaćao'

15.01.2013 u 14:50

Bionic
Reading

Bivši vlasnik tvrtke Core media Vladimir Šelebaj Sellier posvjedočio je na Županijskom sudu u Zagrebu u nastavku suđenja Siniši Svilanu, bivšem direktoru programa Nove TV, kojem se sudi da je upravo od njega primio 262.000 eura mita u zamjenu za prikazivanje emisija te producentske kuće, kako je Svilanu doista novac i isplaćivan. Tvrdi da se radilo o iznosima od 250 do 375 eura po emisiji

Navodno je, po svjedočenju Vladimira Šelebaja Selliera, optuženi Siniša Svilan dobivao 375 eura 'na ruke' po jednoj emisiji 'U sridu', odnosno po 250 eura za jedno emitiranje serijala '1 na 1', što je ukupno bilo oko 2.500 eura mjesečno. Sudu je predočio i dokumente, na kojima tvrdi da je rukopis njegove bivše supruge Dijane Čuljak, i koji su sadržavali troškovnik jedne emisije 'U sridu'.

'U tom troškovniku postojala je budžetska linija koja se zvala 'veza' i uz nju je stajao iznos od 375 eura što je bilo namijenjeno Svilanu', posvjedočio je Šelebaj Sellier, uz napomenu kako je 'većinu poslova' u vezi dogovaranja formata emisija i njihovih troškova 'odrađivala' upravo Dijana Čuljak.

U realizaciji ideje o emisiji '1 na 1' sudjelovao je Edvin Softić, istaknuo je dalje Šelebaj Sellier, a za svaku realizaciju posla odgovorio je kako je 'finalizirao ugovor', odnosno stavljao svoj potpis na dokument. 'Ne bi Core media ni bila osnovana da nije unaprijed dogovoren plasman emisija, a veza na Novoj TV bio je Svilan koji je trebao jamčiti za te emisije, njihovo uvrštavanje u programsku shemu i dobar tretman te da neće biti skinute', rekao je.

Ustvrdio je i kako je Svilan dobivao po 250 eura za emitiranje 'Istrage' i 'Rekonstrukcije', uz napomenu kako je isplaćivan 'na ruke', najčešće u sjedištu 'Core medije' ili po raznim kafićima. 'Naknade su mu isplaćivali Dijana Čuljak i Edvin Softić, posebno on, no i ja sam znao nositi koverte Svilanu', priznao je svjedok.

Vladimir Šelebaj Sellier istaknuo je kako je tvrtka Core media osnovana u jesen 2004., kao produkcija kuća koja je TV postajama trebala nuditi određene formate emisija te ustvrdio kako je sve bila ideja Dijane Čuljak, koja mu je krajem iste godine postala i supruga. 'Inicijativu je dala Dijana Čuljak, a ja sam imao menadžerske sposobnosti i financijske mogućnosti za takvo što', rekao je Šelebaj Sellier.

Iako je na posljednjem ročištu Šelebajeva bivša supruga i nekadašnja urednica na HTV-u izjavila kako nije sudjelovala u poslovanju Core medije, niti je razgovarala o produkciji spornih emisija, Šelebaj tvrdi suprotno. 'Dijana Čuljak bila je voditeljica poslovanja, a na njen zahtjev vlasnička struktura bila je 50-50'. Sve je to bilo regulirano tajnim ugovorom', tvrdi.


Na upit Svilanova odvjetnika Ljube Pavasovića Viskovića o tome je li s njegovim klijentom dogovarao isplate, svjedok je odgovorio kako 'nikad nije o tome s njim razgovarao, već su u kontaktima pregovarali kad će i kako ići isplata'. Navodno mu je, osim ideja za emisiju i troškove, Dijana Čuljak 'stavljala na papir imena ljudi koje je trebalo angažirati kao izvođače'. Posvjedočio je, 'sa sigurnošću', i kako je Svilan primao honorare do polovice 2007. godine.

Na kraju ročišta, odvjetnik Pavasović Visković u potpunosti je odbacio svjedokov iskaz rekavši kako je 'neistinit u smislu davanja novca Svilanu'.