ALARMANTNO ISTRAŽIVANJE

Svaki treći Europljanin bez ikakve ušteđevine

29.01.2013 u 11:15

Bionic
Reading

Trećina Europljana nema nikakvu štednju, a u Španjolskoj i Italiji čak polovica stanovništva ipak uspijeva staviti nekakav novac sa strane, pokazalo je istraživanje koju je na ING banku provela njemačka agencija TNS, piše EUobserver

Istraživanje je provedeno na više od 14.000 ispitanika u Austriji, Belgiji, Češkoj, Francuskoj, Njemačkoj, Italiji, Luksemburgu, Nizozemskoj, Poljskoj, Rumunjskoj, Slovačkoj, Španjolskoj, Turskoj i Velikoj Britaniji.

Najmanje je štediša u Rumunjskoj, gdje je gotovo polovica (48 posto) ispitanika odgovorila da nemaju štednju, a najviše u Luksemburgu (89 posto).

Iznosi štednje u prošlog godini smanjili su se kod 52 posto Talijana i 47 posto Španjolaca. U Turskoj i Velikoj Britaniji, međutim, gotovo polovica stanovništva u proteklih 12 mjeseci uspjela je povećati ušteđevinu.

Upitani jesu li sretni iznosima svojih ušteđevina, najsretnijima su se pokazali Nizozemci (47 posto) i Nijemci (46 posto), a najnesretniji su Talijani (38 posto) i Španjolci (36 posto).

Najviše ispitanika - više od dvije trećine - reklo je da nisu bili u stanju trošiti više na svoje hobije, odjeću i higijenske potrepštine. Potrošnja je najmanje smanjena u području obrazovanja i zdravstva.

Uglavnom, više je onih Europljana koji kažu da bi od svoje ušteđevine mogli živjeti tri mjeseca (49 posto) nego onih koji kažu da to ne bi mogli (47 posto).