ŠOKANTNI REZULTATI ANKETE

Svaki treći Britanac je rasist?!

28.05.2014 u 15:37

Bionic
Reading

Gotovo trećina Britanaca priznaje da ima rasne predrasude, pokazalo je istraživanje čiji su rezultati objavljeni u srijedu, što je više nego nakon istraživanja iz 2001.

Istraživanje koje je prošle godine provela agencija NatCen o društvenom stajalištu Britanaca na više od 2000 ispitanika pokazala je da ih 30 posto ima 'prilične' ili 'male' predrasude prema osobama druge boje kože. Najviše Britanaca priznalo je da ima rasne predrasude 1987. - njih 38 posto, a početkom novog tisućljeća, 2001. ta je brojka pala na 25 posto, objavio je NatCen, koji istraživanje provodi posljednjih trideset godina.

Direktorica agencije NatCen Penny Young tvrdi da je broj osoba s rasnim predrasudama od osamdesetih godina prošlog stoljeća bio u stalnom padu, no njihov porast nakon 2001. može se objasniti terorističkim napadima u SAD-u i bojazni od imigranata.

'Manji broj Britanaca s rasnim predrasudama pokazuje trend njihove veće tolerantnosti i ukazuje na to da su socijalno liberalniji. Naši lokalni i državni čelnici moraju shvatiti i reagirati na povećanu razinu rasnih predrasuda, ukoliko žele izgradnju snažnih lokalnih zajednica', smatra Young. Manje predrasude pokazali su stanovnici Londona (16 posto) gdje većinom žive doseljenici, a veće ih ima čak 35 posto stanovnika regije West Midlands. Veliku ulogu u odgovoru ispitanika imalo je i njihovo obrazovanje. Veće rasne predrasude imaju ispitanici bez ikakvih kvalifikacija (35 posto), u odnosu na 19 posto visokoobrazovanih osoba.