SOCIJALNA STUDIJA

Svaki peti Nijemac osjeća se siromašnim

  • Autor: tportal.hr/DW
  • Zadnja izmjena 24.10.2012 13:58
  • Objavljeno 24.10.2012 u 12:18
besparica prazan novčanik siromaštvo

besparica prazan novčanik siromaštvo

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: iStockphoto

Svaki peti Nijemac osjeća se siromašnim i socijalno izoliranim, a prema rezultatima jedne europske socijalne studije, njihov broj će se sve više povećavati. Posebno su time pogođene žene

Ne imati dovoljno novca za stanarinu, za grijanje ili za redovite obroke – svaki peti stanovnik Njemačke je u međuvremenu pogođen rastućim siromaštvom. Mnogi zbog manjka novca u domaćinstvima više nemaju ni perilice, ni televiziju a neki ni telefon. Pri tome je naravno slaba utjeha, da u usporedbi s drugim europskim zemljama, Njemačka zapravo još jako dobro stoji.

Posebno su žene pogođene siromaštvom

Prema rezultatima jednog EU istraživanja pod naslovom 'Život u Europi 2011.', u Njemačkoj oko 5,3 posto stanovništva živi u siromaštvu. 11,1 posto živi u domaćinstvu s izuzetno niskim primanjima, a oko 15,8 posto stanovnika ove zemlje prijeti opasnost od života u siromaštvu – oni se za sada takoreći, nalaze u 'situaciji na rubu'. Drugim riječima, kada se ovi postoci pretvore u stvarne brojke, dolazi se do podatka da je prošle godine oko 16 milijuna osoba u Njemačkoj živjelo u siromaštvu, odnosno, u neposrednoj opasnosti od njega kao i s time povezanoj socijalnoj izolaciji. Gledajući prema spolovima, žene su uNjemačkoj češće pogođene (21,3 posto) od siromaštva nego muškarci (18,5 posto).

Iako ove brojke zvuče iznenađujuće i zastrašujuće, Njemačka se u usporedbi s drugim europskim zemljama nalazi u sasvim solidnoj, odnosno, pozitivnoj situaciji. Na vrhu ljestvice zemalja u kojima vlada najveći postotak siromaštva su Bugarska (49 posto) i Rumunjska (40 posto). Što se tiče onih 'najbogatijih' zemalja, ovdje se na samom vrhu nalazi Island (13,7 posto), zatim slijedi Norveška (14,6) i – Češka (15,1). Situacija u ovoj posljednjoj je čak bolja nego u Njemačkoj. Spomenuto istraživanje izvršeno je na osnovi mjesečnih primanja, mirovina, socijalne pomoći i dječjih dohodaka. Ono je isto tako pokazalo da, primjerice, obitelji s vrlo niskim mjesečnim primanjima se često automatski osjećaju i socijalno izoliranima budući da si ne mogu priuštiti kako godišnje odmore tako ni automobil, ali ni neke od tečajeva u glazbenim školama ili sportskim udrugama za svoju djecu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi