OPTIMISTIČNA OPAČIĆ

Svaka prognoza pa i ova može biti drugačija u stvarnosti'

05.11.2014 u 18:08

Bionic
Reading

Potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić komentirala je u srijedu prognoze Europske komisije da će Hrvatska ove godine imati najveći pad BDP-a (0,7 posto) u Europskoj uniji, a slijedeće godine tek simboličan rast (0,2 posto), rekavši kako su to samo prognoze koje mogu biti drugačije u stvarnosti.

'To su prognoze. Kao svaka prognoza, i ova može biti drugačija u stvarnosti. Od nas se očekuje da u tri godine napravimo ono što se nije godinama radilo u Hrvatskoj', izjavila je Opačić novinarima u Ministarstvu socijalne politike i mladih nakon predstavljanja prijedloga Zakona o humanitarnoj pomoći.

Dodala je kako su u proteklom razdoblju napravili određeni broj reformi, no za neke reforme treba puno više vremena.

Primjerice, reforma socijalnih naknada u nekim europskim zemljama trajala je čitav mandat, odnosno četiri godine, dok je u Hrvatskoj to riješeno za dvije godine. Nažalost, dodaje, neke reforme moraju se raditi u dva mandata.

S druge strane, kaže Opačić, otpori reformama su jako veliki. 'Nešto bismo mijenjali, no kad dođemo do promjena, onda se dignu ili sindikati ili građani potpisuju referendum i otpori su veliki', rekla je dodavši kako se bez promjena neće moći očekivati veliki pomaci u ekonomiji i kvaliteti života.