POVIJESNA JEZGRA SPLITA

Svaguša i Podrug prvaci devastacije

30.09.2011 u 07:00

Bionic
Reading

Više smo puta ovoga ljeta izvještavali o komunalnom neredu u povijesnoj jezgri Splita i u Dioklecijanovoj palači. Takav nered i devastacija baštine koji su posljedica prešutnog pristanka komunalnih službi na takvo stanje u cilju punjenja poluprazne (ili polupune) gradske blagajne, zatekli su i same konzervatore koji su ove godinu digli ruke od pokušavanja uvođenja reda. Za nadati se je da će se sljedeće godine stvoriti potreban zakonski okvir koji će omogućiti efikasnije sankcioniranje takvih pojava

Za kraj ljeta, posebno za naše čitatelje odabrali smo tri prve nagrade za ovu godinu. Mjesecima smo osluškivali bilo građana Splita i turista koji su komentirali nered u povijesnoj jezgri Splita pod zaštitom UNESCO-a. Druga nagrada ide lokaciji na kojoj smo čuli uvjerljivo najviše komentara i zgražanja. Lokacija se nalazi na zapadnom ulazu u palaču, Željeznim vratima. Podsjetimo da se tu ilegalno nalaze frižideri za sladoled tvrtke Bobis u vlasništvu Joška Svaguše. Osim što navedeni frižideri i štekat sami po sebi narušavaju izgled rimskih dvostrukih vrata i obrambenog prostora, na zidu se već mjesecima nalazi i jedan grafit koji Svagušina tvrtka Bobis nije uklonila.

Pobjednička lokacija koja je zaslužila prvu nagradu u susjedstvu je Svagušina Bobisa. To je sjedište splitske podružnice stranke HČSP koja uživa gostoprimstvo po povlaštenoj cijeni u baroknoj palači s prekrasnom dvostrukom romaničkom heksaforom.

Taj prozor koji je najljepši romanički detalj u starom dijelu Splitu već mjesecima prekriva megaplakat Ante Gotovine koji su istaknuli članovi stranke HČSP na čelu s Lukom Podrugom. Podrug i njegova politička sekta već dvije godine koaliraju s HGS-om Željka Keruma i to je valjda razlog benevolentnosti komunalnih službi prema tom primjeru devastacije baštine. Takvo jeftino političko licitiranje i isticanje plakata dokazanih političkih konvertita vjerojatno ne bi bilo po volji ni samom generalu Anti Gotovini.

Treća utješna nagrada ide kaosu na Trgu Marka Marulića, popularnom Voćnom trgu. Taj kaos nije posljedica političkih veza s gradonačelnikom Splita kao u prethodnim dvama slučajevima, ali je dokaz kapitulacije splitske baštine. Osim triju prvih nagrada¸, ima još kandidata, ali to su ipak samo nelegalni štekati, sladoledi, kukuruzi i kokice. To nije kalibar prvih dviju nagrada koje su usto personalizirane u liku i djelu Joška Svaguše i Luke Podruga.