CRVENI ALARM

Sutra novo pogoršanje i novi orkanski vjetrovi!

22.10.2014 u 10:10

Bionic
Reading

Meteoalarm, mrežna stranica koja upozorava na ekstremne vremenske prilike u Europi, objavila je crveni alarm zbog olujnih vjetrova koji su u nekim dijelovima sjevernog Jadrana danas imali i orkanske udare

Glavnina najjačih vjetrova najavljenih za danas je za nama. Najsnažniji su udari zabilježeni jutros između četiri i osam sati, a od tada slabe.

Prognostičari Meteocentra kažu da je pogoršanje koje je noćas zahvatilo naše krajeve donijelo obilne oborine mjestimice praćene jakim vjetrom. Najviše oborina bilo je u zapadnim krajevima unutrašnjosti te na sjevernom Jadranu. U zadnjih šest sati u zapadnoj unutrašnjosti izmjereno je 30 do 70 litara kiše po kvadratnom metru, a na sjevernom Jadranu od 15 do 40 litara. Maksimalne brzine vjetrova kretale su se od 30 do 70 km/h u unutrašnjosti do 90 km/h na Jadranu. Do kraja dana ne očekuje se daljnje jačanje vjetra pa će u unutrašnjosti puhati umjeren, u gorju ponegdje i jak sjeverac, a na Jadranu umjerena i jaka bura s olujnim udarima podno Velebita. Poslijepodne će se vrijeme smiriti, mjestimično bi se moglo čak i razvedriti, međutim sutra nas očekuje novo pogoršanje i novo jačanje vjetrova.

Vjetar će ponovno ojačati

U četvrtak će u unutrašnjosti puhati umjeren, sredinom dana mjestimice jak (od 20 do 50 km/h), a u gorju i olujni (do 75 km/h) sjeverac. Na Jadranu će uz obalu puhati jaka i olujna bura, a na moru sjeverozapadnjak, mjestimično s orkanskim udarima (od 35 do 100 km/h).