VANJIN BROD TONE

Sutlić je prekršio Ustav, traži se sjednica Vijeća

19.10.2009 u 17:39

Bionic
Reading

Novinari HRT-a zbog posljednjeg ispada glavnog ravnatelja Vanje Sutlića traže zaštitu Sabora, a članica Vijeća HRT-a Marina Škrabalo sjednicu tog tijela na kojoj će se raspravljati o njegovoj odgovornosti

Izvršni odbor Ogranka Hrvatskog novinarskog društva pri HTV-u, zbog omalovažavanja zaposlenika od strane glavnog ravnatelja HRT-a Vanje Sutlića te drugih neprimjerenih događanja koja sustavno narušavaju ugled kuće, zatražio je što hitnije zauzimanje stava Programskog vijeća i pokretanja postupka po Pravilniku HRT-a o etičkom kodeksu, ali i naslovljenih saborskih odbora te u konačnici odgovornost za takvo postupanje.

Podsjetimo, novinarka Maja Sever vodila je razgovor s Ivanom Dragičević-Veličković za potrebe emisije 'Trudionica', unatoč ravnateljevom nalogu da novinarka Dragičević ne bi trebala biti sugovornica.

Sjednica Programskog vijeća

Članica Programskog Vijeća Marina Škrabalo zbog posljednjihnemilih događaja na HRT-u zatražila je od predsjednika Vijeća Đure Popijačasazivanje sjednice, a od HRT-a da provede hitnu internu istragu vezanu uzposljednji incident.
'Problemi na HRT-u su strukturalne prirode i ovo što se dogodilo sa Sutlićem samosu simptomi jedne užasno duboke krize upravljanja kućom na Prisavlju', kazalaje Škrabalo. 

Međutim, Sever je Sutlićev nalog odbila, nakon čega joj je, prema njenim riječima, glavni ravnatelj rekao: 'Tko ti je dozvolio da intervjuiraš tu četničku kurvetinu?'

Zbog toga je IO stao u zaštitu kolega, ali i svih novinara HRT-a, prozvanih od strane Glavnog ravnatelja u emisiji 'Dnevnik' i emisiji 'Otvoreno' te u najnovijem objelodanjenom slučaju omalovažavanja i šovinističkog vrijeđanja Ivane Dragičević-Veličković, što se može podvesti i pod kršenje Zakona o HRT-u, ali prvenstveno pod kršenje Ustava Republike Hrvatske, jer je to otvoreno iskazivanje nacionalne nesnošljivosti i mržnje.

IO ogranka HND-a pri HTV-u stoga od gore navedenih tijela zahtijeva zauzimanje stava o pokušaju javnog pritiska i uvođenju cenzure od strane glavnog ravnatelja, a kroz javno karakteriziranje kao primitivnih i zabranjenih pitanja koja je gostu emisije postavljao novinar Aleksandar Stanković.

Kako znamo da je Ustavom Republike Hrvatske zabranjena cenzura te kako znamo da nema zabranjenih pitanja, ne prihvaćamo takvo postupanje i ne pokoravamo se takvim, niti bilo kojim pritiscima druge vrste, stoji u priopćenju koje potpisuje predsjednik IO ogranka HND-a pri HTV-u Nikola Kristić.