PRIJEPOR OKO PRORAČUNA

Šustarov pomoćnik znanstvenicima: Bolje čitajte!

18.03.2016 u 14:01

Bionic
Reading

Bolje iščitajte proračun, uvjeravam vas da znanost nije na gubitku, imamo čak neka mala povećanja, stradao je uglavnom samo prijevoz za učenike, poručio je danas potpisnicima peticije protiv smanjenja izdvajanja za znanost i obrazovanje pomoćnik resornog ministra Krešo Zadro s presice na Institutu Ruđer Bošković

Komentirajući peticiju, koju je pokrenulo više od 20 eminentnih hrvatskih znanstvenika, među kojima i ravnatelj IRB-a Tome Antičić, a do danas potpisalo gotovo 5.000 ljudi, Zadro je rekao da je spreman za razgovore, ali da peticija nije najbolji način komuniciranja o problemima.

'Neki dan sam im poručio da malo pažljivije iščitaju proračun. S druge strane preporučujem više razgovora. Ja sam spreman razgovarati i vidjeti što je najbolje. No s ovom kampanjom zaista nisam sretan i ne mislim da je na dobrom tragu. U MZOS-u je došlo do nekih rezanja, međutim uvjeravam vas da izdvajanje za znanost nije umanjeno', rekao je pomoćnik ministra.

'Dogodilo se nesretno smanjivanje subvencija za prijevoz učenika. Da toga nije bilo pokazala bi se realnija slika koja nije ni gubitnička niti dobitnička. Sustav znanosti u sadašnjem proračunu nije izgubio ništa. Doduše, nije ni dobio puno. Za neke stvari važne za znanost nastojali smo povećati sredstva. Primjerice omogućeno je zapošljavanje 150 novih mladih istraživača. Stavka za projektno financiranje je povećana iz fonda zaštite okoliša za 17 milijuna kuna za istraživanja u području klimatskih promjena. Osigurali smo i malo povećanje za centre izvrsnosti koji su proglašeni krajem 2015. Dakle, učinili smo neki mali pomak. Ja, naravno, nisam zadovoljan. Bio bih puno sretniji da je to bilo puno više. No ne bih rekao da smo gubitnici u ovom proračunu', pojasnio je svoje viđenje stvari Zadro.

Peticiju su prošli tjedan pokrenuli znanstvenici na čelu s fizičarom Ivicom Puljakom nezadovoljni činjenicom da je nova Vlada u prijedlogu proračuna za 2016. godinu izdvajanje za MZOS, umjesto da ga je povećala, smanjila za 158 milijuna kuna čime je, smatraju poručila da joj znanost nije prioritet. Znanstvenici su također tražili da se odlučnije nastavi proces započetih reformi, osobito kurikularne i one u visokom obrazovanju.

'Stoljeće u kojem živimo neće biti samo stoljeće znanja, nego stoljeće znanosti. Zemlje i društva koje su to shvatile, postavile su obrazovanje i znanost kao prioritete i u njih ulažu sve više sredstava, kako bi njihovi građani što bolje iskoristili mogućnosti koje budućnost donosi, ali i sudjelovali u stvaranju takve, svijetle budućnosti.

U međuvremenu, u Hrvatskoj stvari ne idu dobro. Za znanost i obrazovanje smo i do sada odvajali iznimno malo sredstava, a posljednji prijedlog proračuna u ovome resoru je dodatno nastavio negativan trend. Znanost i obrazovanje opet nisu među prioritetima našega društva, dok se istovremeno neki drugi dijelovi sustava, uglavnom zbog politikantskih razloga, obilno financiraju', stoji u peticiji koja su danas Odboru za znanost, obrazovanje i kulturu uručili inicijatori Maja Vehovec i Ivica Puljak iz stranke Pametno te Kristian Vlahoviček.

Kao inicijatori peticije navedeni su:
1.dr. sc. Tome Antičić
2.prof. dr. sc. Frano Barbir
3.dr. sc. Drago Cmuk, Pametno
4.prof. dr. sc. Srđan Čapkun
5.prof. dr. sc. Željko Domazet, Pametno
6.prof. dr. sc. Ivan Đikić
7.izv. prof. dr. sc. Nikola Godinović, Pametno
8.prof. dr. sc. Branko Grisogono
9.prof. dr. sc. Ranko Goić, Pametno
10.izv. prof. dr.sc. Pavel Gregorić
11.prof. dr. sc. Alen Harapin, Pametno
12.prof. dr. sc. Hrvoje Kraljević, Pametno
13.Ana Nikolić, prof., Pametno
14.Maja Pivčević, dipl. psih., prof., Pametno
15.izv. prof. dr. sc. Srdjan Podrug
16.prof. dr. sc. Ivica Puljak, Pametno
17.prof. dr. sc. Janoš Terzić
18.Akademik Vlatko Silobrčić, Pametno
19.prof. dr. sc. Maja Vehovec, Pametno
20.dr. sc. Branimir Urlić, Pametno
21.prof. dr. sc. Kristian Vlahoviček
22.prof. dr. sc. Milan Vojnović
23.prof. dr. sc. Saša Zelenika