LJUTITI LITAVCI I POLJACI

Susjedne zemlje potiču bojkot ruske robe

04.03.2014 u 19:41

Bionic
Reading

U Litvi, građani ljuti na ruske vođe potiču bojkot ruske robe, a u sjevernoj Poljskoj, otkazani su posebni događaji čiji je cilj bio privući turiste iz Kalinjingrada za vikend, prenosi RTL

Mjere su sporadične i neslužbene ali iz njih se iščitava do koje mjere su građani ljuti zbog onog što čini Moskva. Prosvjednici na pro-ukrajinskom skupu u Vilniusu u ponedjeljak su uzvikivali 'Bojkotirajte Lukoil', te su dijelili savjete kako prepoznati rusku robu, prenosi RTL

Tijekom zadnjih tjedan dana, skupine na Facebooku koje pozivaju na bojkot ruskog uvoza privukle su više od tisuću članova.

'Ako danas kupim litavski ili ukrajinski kečap umjesto ruskog, tada će Rusija izgubiti nekoliko centi .. Nije puno, ali je pravedno', kaže jedan Litavac na Facebooku.

U poljskom Gdanjsku, regionalna turistička agencija najavila je da je odlučila otkazati programe čiji je cilj bio privući ruske posjetitelje za 8. ožujka, što je praznik u Rusiji. Šef tvrtke kazao je da su bili bombardirani pritužbama oko tih programa.

Gdanjsk se nalazi na dva sata vožnje od ruskog teritorija Kalinjingrada na Baltiku, koji je okružen Poljskom i Litvom. Kalinjingrad je sjedište ruske Baltičke flote.

Latvija će nametnuti putna ograničenja i zamrznuti imovinu Ukrajinaca povezanih s kršenjem ljudskih prava i korupcijom, najavila je u utorak latvijska vlada.

'Latvija je pokrenula pravni postupak kako bi nametnula putna ograničenja i zamrzavanje imovine.. osobama odgovornim za loše vođenje ukrajinskih javnih financija i kršenja ljudskih prava', kaže se u priopćenju ministarstva.

Latvijsko tijelo za nadzor financijskog sektora kazalo je da događaji u Ukrajini nisu imali veći utjecaj na latvijski bankarski sustav. Ukrajinski depoziti čine oko 100 milijuna eura, odnosno samo nešto preko 1 posto ukupnih nerezidentnih depozita.

Desetak ljudi bit će na latvijskoj crnoj listi, rekao je glasnogovornik ministarstva Karlis Eihenbaums. Njihova imena ne mogu biti otkrivena, dodao je.

Ministarstvo vanjskih poslova susjedne baltičke države Litve kazalo je da i ta zemlja priprema putna ograničenja za 18 ukrajinskih dužnosnika ranije administracije koji se sumnjiče za kršenja ljudskih prava i nasilje protiv prosvjednika.

Litavski ministar vanjskih poslova Linas Linkevicius kazao je da će na popisu njegove zemlje biti svrgnuti predsjednik Viktor Janukovič.