TARČULOVSKI NA SLOBODI

Supruga sprema haškom uzniku folk doček 'kod Aleksandra Velikog'

11.04.2013 u 13:59

Bionic
Reading

Johan Tarčulovski, jedini Makedonac osuđen za ratne zločine pred haškim sudom, jučer je pušten iz zatvora u njemačkom gradu Diezu, gdje je odslužio dvije godine zatvorske kazne nakon šest prethodno odsluženih u Scheveningenu. Pred zatvorom ga je, uz skupinu Makedonaca, dočekala i supruga Sonja Tarčulovska, poznata pjevačica koja će predvoditi spektakularni folk doček zakazan za danas, na glavnom skopskom trgu

Tarčulovski je osuđen na 12 godina zatvora (pušten je nakon odslužene dvije trećine kazne) zbog zapovijedanja policijskom akcijom u selu Ljuboten tijekom makedonsko-albanskog sukoba 2001. U akciji je ubijeno 10 Albanaca koje je vlast smatrala pripadnicima terorističke skupine ONA, no haška istraga je utvrdila da su u pitanju bili civili. Za isti zločin bio je optužen i tadašnji ministar unutrašnjih poslova Ljube Boškovski, koji je oslobođen svih optužbi, no po povratku u zemlju, kad se priključio desnoj oporbenoj političkoj stranci Ujedinjena Makedonija, stigla ga je zatvorska kazna zbog ilegalnog financiranja izborne kampanje. Stoga Tarčulovskog već sad upozoravaju da se kloni politike, a osobito vladajućeg VMRO-DPMNE-a, kojeg u dijelu makedonske oporbe optužuju za 'smještanje' Boškovskom.

S obzirom na nadasve zanimljiv razvoj događaja na privatnom planu, može se očekivati da će Tarčulovski i poslušati ove savjete. Naime, tijekom boravka u zatvoru Johanova supruga Sonja vrlo je često posjećivala svog supruga, a u tom razdoblju rodila je i dvoje djece. Kćerku Melani i sina Mladena, baš kao i haško uzništvo svog supruga, obilato je koristila u svrhu promoviranja svoje karijere folk pjevačice. Makedonski mediji rado objavljuju foto i video priloge poput ovog s rođendanske proslave, na kojima Johanova i Sonjina djeca spremno poziraju za maminu obranu stožernog položaja na domoljubnoj folk sceni. Tarčulovska je i u repertoaru vrlo često autobiografski zazivala povratak svog supruga, da bi povodom povratka ovih dana snimila i posebnu pjesmu 'Dobrodošao', u čijem spotu se ponovno nalaze njihova djeca.

Dobrodošlica Sonje Tarčulovske svom suprugu


Ne čudi, stoga, što je Sonja s prijateljima odlučila organizirati i spektakularan doček na glavnom skopskom trgu, na koji se, kako pišu današnji makedonski mediji, sprema 250 autobusa domoljuba iz svih dijelova zemlje. Tarčulovskog bi u zračnoj luci 'Aleksandar Veliki' trebao dočekati premijer Nikola Gruevski, a dvojac bi potom zajedno trebao položiti vijence na spomenik braniteljima Makedonije. Vladin protokol, a ni mediji, nisu naveli hoće li u delegaciji koja dočekuje Tarčulovskog biti Talal Džaferi, aktualni makedonski ministar obrane koji je u vrijeme sukoba 2001. bio zapovjednik albanskih pobunjenika.