ŠTRAJKAŠI OPET U BOLNICI

Šundov proglasio sindikalista neubrojivim

Bionic
Reading

U splitskoj ustanovi za zapošljavanje invalida još uvijek traje štrajk glađu petorice radnika, ostali su u znak solidarnosti prekinuli proizvodnju, a za sutra u podne najavljen je prosvjed

Petorica štrajkaša glađu u splitskoj ustanovi za zapošljavanje invalida DES i u utorak su, šesti dan zaredom, nastavili s prosvjedom. Povjerenik HUS-a Jozo Marić i štrajkaš Toni Modrić ponovno su završili u splitskoj bolnici – prvi zbog srčane aritmije, drugi zbog povišenog krvnog tlaka.

Premda je natječaj za novog ravnatelja poništen te će se raspisati novi, u DES-u i dalje nisu zadovoljni jer ultimativno traže ostanak dosadašnjeg ravnatelja Ivana Grbića i boje se dolaska 'Kerumovih ljudi'. Imenom – Marija Meštrovića, kojemu je namijenjena Grbićeva fotelja, a koji je donedavno radio upravo u Kerumovoj tvrtki. Boje se i prenamjene vrijednog DES-ovog zemljišta, o kojoj se po ustanovi sve češće šuška.

Sa štrajkašima se solidarizirao i ostatak radnika, pa su na dva dana ugasili strojeve, sve do sutra u podne, kada će se ispred ulaza u tvrtku održati mirni prosvjed. Traže direktan razgovor s gradonačelnikom, ali on ih zasad ignorira.

'Bojimo se promjene jer svaki put kada se politika upetlja radnici ispaštaju. U zadnje četiri godine situacija se popravila, plaće stižu redovito i ne znamo zašto nas ponovno maltretiraju', govore nam pobunjeni radnici. Na ulaznim vratima svakodnevno bilježe vlastitu kilažu – u prosjeku su od petka izgubili pet do sedam kilograma.

Natpis 'Hoćemo kodeks!' visi na zidu iznad njihovih štrajkaških postelja, a u utorak ujutro posjetili su ih i mladići iz vodstva Torcide – donijeli su nešto vode i dosta podrške, pa i za sutrašnji prosvjed.

U Banovini, sjedištu splitske vlasti, danas je održana konferencija za novinare kao odgovor na štrajk, a umjesto gradonačelnika Keruma pojavio se njegov zamjenik Jure Šundov

'Ova vlast ni u jednom trenutku nije planirala prenamjenu na lokaciji sadašnje tvrtke DES', izričito je na početku konferencije naglasio Šundov. Sindikalista Jozu Marića je pozvao na pregled kod psihijatra: ukoliko bi se pokazalo da je ipak ubrojiv, Marić bi po riječima Jure Šundova trebao snositi štetu koja je nastala štrajkom!

DES je 2009. godinu završio s gubitkom od 970 tisuća kuna, a sadašnje poslovodstvo kojemu mandat istječe 2010. godine planira gubitak od 1,5 milijuna kuna. Šundov drži da je to neprihvatljivo i upravo to mu je glavni argument za odabir novog ravnatelja.

DES je ustanova u 65-postotnom vlasništvu Grada Splita, dok ostatak pripada županiji. Novi ravnatelj može se izabrati jedino uz pristanak i jednih i drugih, a kako upravo ovih dana u županijskim strukturama traje obračun između vladajućeg HDZ-a i (Kerumovog) HGS-a, priča će se očito još nastaviti.