mini turneja

Sunak u Rigi: Nema mirovnih pregovora s Rusijom dok se ne povuče iz osvojenih područja Ukrajine

19.12.2022 u 16:27

Bionic
Reading

Britanski premijer Rishi Sunak rekao je u ponedjeljak čelnicima skupine Zajedničkih snaga za brzo djelovanje (JEF) da nema mirovnih pregovora s Rusijom sve dok se ta zemlja ne povuče iz osvojenih područja Ukrajine, zatraživši također slanje sustava protuzračne obrane zemlji pogođenoj ratom

U latvijskoj Rigi je u tijeku samit JEF-a, kojeg osim Velike Britanije kao predvodnice skupine, čine Danska, Island, Litva, Latvija, Estonija, Norveška, Finska, Švedska i Nizozemska.

Sunak je rekao da je ovo "vrlo važan trenutak" da JEF potvrdi svoju neprekinutu potporu Kijevu i istaknuo da je Rusija pojačala sukob koji ima "strašne" posljedice po Ukrajinu.

Ranije su video vezom razgovarali Sunak i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij, koji je od čelnika JEF-a zatražio dodatnu dostavu raznog sofisticiranog naoružanja, a prvenstveno sustave protuzračne obrane.

"Pozivam vas da učinite sve kako bismo ubrzali poraz okupatora, tražimo stopostotni zračni štit za Ukrajinu", rekao je Zelenskij, dodavši da bi to bio jedan od najuspješnijih poteza u obrani od ruske agresije.

Osim Sunaku, Zelenskij se s istom molbom obratio ministrima obrane Nizozemske, Švedske, Litve i Danske, tražeći od njih tenkove, topničke sustave Archer, projektile Nasam i Stinger te samohodne carske haubice, tzv. Caeser Howitzer.

Britanije za 2023. najavila ugovornu vojnu pomoć Ukrajini u vrijednosti od 250 milijuna funti.

  • +8
Rat u Ukrajini Izvor: EPA / Autor: SERGEI ILNITSKY

Sunak je kolegama iz JEF-a rekao da jednostrani prekid vatre u sadašnjem kontekstu potpuno besmislen i da je stajalište Londona po tom pitanju vrlo jasno.

Rusija bi, nastavio je Sunak, to samo iskoristila za pregrupiranje svojih snaga i slanje pojačanja.

Njegova izjava dolazi netom nakon što je veteran američke diplomacije Henry Kissinger ocijenio da se bliži vrijeme za dogovoreni mir s Rusijom.

Nakon posjeta Latviji, Sunak odlazi u Estoniju, gdje će se sastati s britanskim vojnicima stacioniranim u toj zemlji i potpisati partnerstvo u novim tehnologijama.