POZICIJA: RAVNATELJ DOMA ZDRAVLJA

Sumnjivo imenovanje u Varaždinu

31.05.2013 u 16:32

Bionic
Reading

Tri dana uoči održavanja prvog kruga lokalnih izbora Ivan Crnković izabran je za ravnatelja varaždinskog Doma zdravlja pod dvojbenim okolnostima zbog kojih je podnesena tužba nadležnom sudu, odnosno kaznena prijava državnom odvjetništvu

Na natječaj za izbor ravnatelja Doma zdravlja Varaždinske županije, koji je objavljen na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje prije mjesec dana, stigle su četiri prijave. Neki od kandidata zatražili su da budu prisutni sjednici Upravnog vijeća te zdravstvene ustanove održane 16. svibnja gdje se odlučivalo o izboru novog ravnatelja.

Međutim, to im nije omogućeno bez obrazloženja, a naknadno su dobili zapisnik prema kojem je predsjednik Upravnog vijeća Vladimir Levak molbe kandidata otvorio još 10. svibnja. Međutim, sumnja se da zapisnik nije vjerodostojan jer jedna od molbi ima prijemni žig s datumom 13. svibnja, dakle tri dana nakon zapisnikom utvrđenog otvaranja. Usto, molba dosadašnjeg ravnatelja Ivana Crnkovića nije došla poštom, već ju je predao na dan otvaranja, i to nakon što su, kako se sumnja, otvorene druge pristigle ponude.

Budući da im danima ništa nije stizalo u vezi s natječajem, kandidati su od Doma zdravlja zatražili rješenje o ishodu natječaja. Dobili su ovih dana tek obavijest na koju se ne mogu žaliti, što je protivno Zakonu o ustanovama. Uz obavijest, dobili su i zapisnik o izboru Crnkovića na temelju stava zaposleničkog vijeća Doma zdravlja kojeg, međutim, nema u natječajnoj dokumentaciji. Ipak, najzanimljivije je, prema zapisniku, da je Upravno vijeće glasovalo samo o Crnkoviću, a zašto nije o ostalim kandidatima, iz zapisnika nije razvidno.

Sve su to razlozi koji su pobudili sumnju u zakonitost izbora ravnatelja, pa je od strane kandidata podnesena tužba Općinskom sudu u kojoj se traži poništavanje odluke o izboru Crnkovića, dok su svi članovi Upravnog vijeća i ravnatelj kazneno prijavljeni državnom odvjetništvu zbog falsificiranja zapisnika i sumnji u druge nepravilnosti.

'Izbor za ravnatelja Doma zdravlja proveden je u potpunosti u skladu sa zakonskim odredbama i Statutom te ustanove', veli Vladimir Levak, predsjednik Upravnog vijeća Doma zdravlja, koji ne poriče da su molbe kandidata otvorene prije sjednice.

'Naravno da su molbe kandidata ranije otvorene, pa nije ovdje bila riječ o postupku javne nabave. Birao se ravnatelj i članovima Upravnog vijeća smo molbe poslali da bi se upoznali sa svim kandidatima', rekao je Levak, upravitelj Poljoprivredne zadruge Jalžabet, koji na pitanje je li zapisnik o otvaranju molbi sastavljen tri dana nego je stigla posljednja molba ne daje konkretan odgovor, već poručuje da odemo u Dom zdravlja i pročitamo zapisnik i druge dokumente.

Dok Levak prethodno otvaranje molbi pravda pravovremenom dostavom članovima Upravnog vijeća Doma zdravlja, njegova članica dr. Zrinka Huđek Leskovar žali se da ih prije sjednice uopće nije vidjela!

'Prilikom glasovanja bila sam suzdržana jer nisam imala na temelju čega donijeti odluku. Materijale u kojima su bile molbe kandidata prije sjednice uopće nisam vidjela. Poziv mi je poslan preporučenom poštom, ali prekasno i materijale nisam stigla podići. Na sjednicu sam došla sa zakašnjenjem jer sam o njezinom održavanju obaviještena telefonski neposredno prije nego što je počela', kaže dr. Huđek Leskovar.