EKSPLOZIVNE NAPRAVE

Sumnjivi paketi poslani Clintonima, Obamama i CNN-u: 'To je teror vrijedan prezira'

24.10.2018 u 20:15

Bionic
Reading

Paketi za koje se vjeruje da sadrže eksplozivna sredstva dostavljeni su u srijedu u domove bivših demokratskih američkih predsjednika i njujorški ured CNN-a

Sumnjivi paketi otkriveni su i uklonjeni kako bi se provela sigurna detonacija, rekli u dužnosnici. Nema ozlijeđenih osoba.

CNN je izvijestio da je paket pronađen u njihovoj sobi za poštu i da je bio adresiran na bivšeg direktora CIA-e Johna Brennana, kritičara predsjednika Donalda Trumpa i čestog komentatora na CNN-u.

Paket poslan u dom bivše državne tajnice Hillary Clinton i njezina supruga Billa Clintona presretnut je izvan rezidencije u Chappaquai u New Yorku.

Paket za bivšeg predsjednika Baracka Obamu poslan je u njegov ured u Washingtonu, priopćila je u srijedu Tajna služba.

  • +29
Michelle i Barack Obama Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Prostorije CNN-a u New Yorku evakuirane su iz opreza, izvijestila je televizijska mreža, prenosi agencija dpa.

CNN navodi, pozivajući se na izvor u policiji, da su vlasti postupale s paketom kao s pravim eksplozivnim sredstvom. Nakon evakuacije iz Time Warner centra na Manhattanu mreža je nastavila emitirati.

'Radimo s vlastima kako bismo utvrdili težinu situacije', rekao predsjednik CNN-a Jeff Zucker.

Po njegovim riječima, tvrtka iz opreza provjerava na eksploziv druge urede diljem svijeta.

Brennan je rekao u kolovozu da su Trumpove akcije 'izdajničke' i opisao ga je kao nekoga 'pijanog na vlasti'.

Bivši predsjednik Bill Clinton bio je kod kuće kada je otkriven paket poslan u njegovu rezidenciju, navodi se u novinskim izvješćima. Bivša državna tajnica Hillary Clinton bila je na Floridi.

  • +2
Debata Donalda Trumpa i Hillary Clinton Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Tajna služba, koja štiti sadašnje i bivše dužnosnike američke vlade, kaže da su paketi otkriveni tijekom rutinskog postupka skeniranja pošte. Ni Clintoni niti Obame nisu bili izloženi riziku od primanja sumnjivih paketa, navodi Tajna služba.

Američki predsjednik Donald Trump obaviješten je o sumnjivim paketima i 'tomu pristupamo vrlo ozbiljno', rekao je visoki dužnosnik Bijele kuće.

'Ti činovi terora su vrijedni prezira i tko god stoji iza toga bit će pozvan na odgovornost...', rekla je glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders.

Istraga se vodi i bit će poduzete 'sve odgovarajuće akcije kako bi se zaštitili svi koje ugrožavaju te kukavice', rekla je.

Predsjednička savjetnica Ivanka Trump snažno je osudila te pokušaje napada.

'Nema izgovora - Amerika je bolja od ovoga', napisala je ona na Twitteru.

Osudu napada izrekla je i prva dama Melania Trump poručivši da su takvi napadi 'neprihvatljivi' i da ih 'oštro osuđuje''.

'To je jasan čin terora u pokušaju da se umanje naša sloboda govora i čelnici ove zemlje kroz te čine nasilja', rekao je gradonačelnik New Yorka Bill de Blasio.

Floridska policija je nešto kasnije u srijedu objavila da vodi istragu u vezi s pronalaskom 'sumnjivog paketa' blizu ureda američke kongresnice Debbie Wasserman Schultz, bivše predsjednice nacionalnog odbora demokratske stranke.

'Vodimo istragu o sumnjivom paketu', objavila je na Twitteru policija u Sunriseu, dodajući da je naprava pronađena blizu ureda Wasserman Schultz koja je podnijela ostavku usred predsjedničke kampanje 2016. pod sumnjom da je na stranačkim predizborima bila naklonjena Hillary Clinton.

Ured demokratske senatorice Kalifornije Kamale Harris nakratko je bio evakuiran u srijedu u San Diegu pošto su u blizini otkriveni 'sumnjivi paketi', no to se poslije pokazalo kao lažna uzbuna.

Ured je evakuiran 'zbog pretjeranog opreza', rekao je načelnik policije San Diega Kevin Wadhams za lokalnu mrežu Kusi. U paketima koji nisu bili naslovljeni na senatoricu bili su bezopasni predmeti, rekla je njezina glasnogovornica.