NEKA SE PONOVI 2013.

Suma sumarum turističke sezone: Odlični rezultati

10.01.2014 u 12:58

Bionic
Reading

Hrvatska je u prošloj turističkoj godini ostvarila rast prihoda, prometa i novozaposlenih pa u sektoru optimistično gledaju na izazove u 2014. godini

Prema fizičkim i financijskim pokazateljima, turizam je lani nadmašio očekivanja, pa je ministar Darko Lorencin uoči nove sezone zadovoljno poželio neka se ponovi 2013. godina. A u njoj je Hrvatskoj, do rujna, prema HNB-u, turizam donio 6,6 milijardi eura prihoda ili 4,7 posto više no raniju godinu te 18 posto više novo zaposlenih.

Rast dolazaka i noćenja nije zaobišao niti pred i postsezonu. Od Istre na sjeveru, do Dubrovnika na jugu, sve obalne županije bile SU u plusu, a Splitsko-dalmatinska je po noćenjima prestigla Kvarner i smjestila se odmah iza tradicionalno odlične Istre.


Uz Nijemce, Slovence, Austrijance i ostalih top deset turističkih tržišta, Hrvatska je bila atraktivnija i Australcima, Amerikancima i Južnokorejcima.

I naznake za 2014. godinu su jako dobre pa Lorencin očekuje da bi se, kako kaže, latentni rast trebao nastaviti i ove sezone. A u njoj Hrvatsku očekuje dovršetak sedam predstečajnih nagodbi turističkih poduzeća, privatizacija pet hotelijerskih tvrtki u kojoj država ima većinski udio, realizacija projekata Kupari i Veliki Brijun te redefiniranje turističkog identiteta zemlje.

Sve u svemu, puno posla za jedan od rijetko uspješnih gospodarskih sektora, kojem Lorencin pripisuje najviše zasluga što je, prema nekim anketama, najpopularniji ministar u Vladi.