ubijen u petak

Trump zaprijetio na Twitteru, tisuće ljudi dočekalo Sulejmanijevo tijelo u Iranu

05.01.2020 u 07:54

Bionic
Reading

Deseci tisuća Iranaca odjevenih u crno okupili su se u nedjelju u iranskom gradu Ahvazu kako bi dočekali tijelo iranskog vojnog zapovjednika Kasema Sulejmanija, ubijenog u petak u američkom napadu dronom

Sulejmanijevo tijelo prebačeno je iz Iraka u grad Ahvaz na jugozapadu Irana, blizu granice s Irakom.

Iranska novinska agencija IRIB objavila je videosnimku iznošenja lijesa prekrivenog iranskom zastavom iz zrakoplova uz glazbu vojnog orkestra.

Sulejmani, arhitekt Teheranovih vojnih i tajnih misija u inozemstvu i zapovjednik postojba Kuds Revolucionarne garde, ubijen je u petak u američkom napadu dronom, u blizini bagdadske zračne luke.

Mnogi Iranci okupljaju se od petka kako bi izrazili žaljenje zbog smrti tog zapovjednika koji je bio smatran drugom najmoćnijom osobom u državi, nakon vrhovnog vođe, ajatolaha Alija Hamneija, no mnogi su zabrinuti kako bi njegova smrt mogla odvesti državu u rat sa supersilom.

  • +25
Prosvjedi u Iranu nakon ubojstva Sulejmanija Izvor: EPA / Autor: ABEDIN TAHERKENAREH

Američki predsjednik Donald Trump u subotu je zaprijetio da će "veoma žestoko" napasti 52 iranska cilja ako Teheran odluči napasti američke mete.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1213593975732527112

U Ahvaz je prebačeno i tijelo Abua Mahdija al-Muhandisa, čelnika iračke proiranske paravojske koji je također ubijen u američkom napadu u petak.

Hamnei je zbog smrti Sulejmanija proglasio trodnevnu žalost. 

Washington Post piše kako će vlasti kasnije u nedjelju prenijeti tijelo generala u Mašdad, grad na drugom kraju Irana. Nakon toga će stići u Teheran i Kom, a bit će pokopan u utorak u rodnom gradu Kermanu. 

U Teheranu će ispraćaju nazočiti iransko državno i vjersko vodstvo.