MOLOTOVLJEVI KOKTELI I SUZAVAC

Sukobi prosvjednika i policije u Ateni

12.02.2012 u 22:14

Bionic
Reading

Prosvjednici pokrivenih lica u nedjelju su navečer molotovljevim kotelima stvorili vatreni zid oko zgrade grčkog parlamenta u kojoj zastupnici razmatraju novi sporazum o mjerama štednje koji Grčkoj treba osigurati pomoć EU-a i MMF-a i izbjegavanje bankrota

Grčki su zastupnici pod snažnim pritiskom oko 40.000 prosvjednika na trgu Sintagmi pred parlamentom, ali i vlade koja upozorava da bi odbijanje sporazuma vodio "nezamislivo težim" žrtvama Grka.

U sukobima s policijom prosvjednici su bacali molotvoljeve koktele, a policija je protiv gomile rabila suzavac i topovske udare. Snažne eksplozije s prosvjeda mogle su se čuti i u parlamentu. "Suzavac je došao do dvorane parlamenta", rekao je ljevičarski zastupnik Panajotis Lafazanis. Zapaljeno je i nekoliko kina, barova i prodavaonica u starom dijelu Atenu, blizu trga Sintagme.

Grčki parlament počeo je u srijedu popodne raspravu o zakonu koji bi smanjenjem plaća, mirovina i otpuštanjima Grčkoj trebao uštedjeti 3,3 milijarde eura i osigurati da izbjegne bankrot idućeg mjeseca.

Ministar financija Evangelos Venizelos je parlamentu rekao da Grčka nema lakog izlaza i da bi alternativa međunarodnoj pomoći, a to su bankrot i izlazak iz eurozone, bila mnogo gora za zemlju.

"Izbor uopće nije između toga da se podnese ili ne podnese žrtva, nego između žrtava i nezamislivo težih žrtava", rekao je u raspravi za koje se očekuje da trajati do kasno u noć.