NEUOBIČAJENO MIRNA RASPRAVA O PRORAČUNU

Šuker: Očekivali su da ćemo se počerupati

17.11.2010 u 21:04

Bionic
Reading

Zastupnici u Hrvatskom saboru večeras su završili dvodnevnu raspravu o proračunu za 2011., amandmane na proračun moći će podnijeti još do sutra u 12 sati, a o proračunu će, kako je ranije najavio predsjednik Sabora Luka Bebić, glasovati u utorak, 23. studenoga.

Ministar financija Ivan Šuker je u završnom osvrtu najavio da će nadležnim službama dati da proanaliziraju neke prijedloge iz rasprave kako bi izračunali koliko koštaju i koliko su aktualni u sadašnjem vremenu.

'Trebamo pokazati da znamo o čemu govorimo, da imamo ideje i da ih možemo suprotstaviti', kazao je Šuker

Zahvalio je svima na konstruktivnoj raspravi. 'Mnogi su možda očekivali da ćemo se danas 'počerupati', no pokazali smo da svatko može iznositi svoje argumente bez povišenih tonova', naveo je.

Bez rasprave prošao je prijedlog zakona o izvršavanju državnog proračuna.

Jedino na što je ministar Šuker reagirao u večernjem dijelu sjednice je izlaganje Željka Jovanovića (SDP) u kojem je tvrdio da je proračun neodrživ i promašen. Među ostalim, naveo je primjer riječke bolnice koja dobiva sve manje novca što je ocijenio sramotnim. Očigledno, dodao je, dok je ministar zdravstva Darko Milinović od nove sveučilišne bolnice neće biti ništa, osim ako se, kako je rekao, svi zaposlenici ne vežu lancima oko bolnice.

Šuker
mu je odgovorio kako ga čudi da zbog dnevno-političkih potreba Jovanović svjesno krši zakone RH, a sada drži lekcije.

'Znali ste da Grad Rijeka ne može izdati jamstvo za brodogradilište '3. maj', a nama držite lekcije da smo ovakvi i onakvi', odgovorio je Šuker navodeći kako se problemi ne rješavaju na taj način i vrijeđanjem.

Linić i ja smo se zakvačili javno više puta, ali se nismo svadili niti se vrijeđali, a vi ste sada izvrijeđali pola vlade i stranku, pobunio se Šuker

HNS-ov zastupnik Miljenko Dorić ocijenio je kako je i današnja rasprava nastavak uobičajene crno-bijele rasprave u kojoj saborska većina niti u jednom trenutku nije mogla prihvatiti pomisao da je i jedna odluka doprinjela što danas nismo u povoljnijem gospodarskom položaju.

Danijel Srb (HSP) kazao je da će podrška njegove stranke proračunu ovisiti o prihvaćanju HSP-ovih amandmana u kojima se protive, kako je rekao, nacionalnoj segregaciji ponovivši kako je nedopustivo da se sa 1,5 milijuna kuna financira zajedničko vijeće općina, što ne bi bilo prihvaćeno niti 90-ih godina, kao i da se potpore dodjeljuju na temelju nacionalnog sastava stanovništva, zbog, kako je rekao, pritiska koalicijskih partnera.