BURA OKO KORIDORA ZA NOVINARE

Šuker: Milanović je prvi počeo dolaziti autom u Vladu

26.02.2016 u 09:51

Bionic
Reading

Jutrošnje zasjedanje Sabora započelo je stankom. Zbog onemogućavanja novinara u postavljanju pitanja ispred Vlade stanku je prvi zatražio Drago Prgomet, a nadovezali se SDP, HNS, HSLS i HDZ

Nastavlja se praksa izbjegavanja novinara, koju su imale i prošle Vlade, poručio je nakon stanke Drago Prgomet.

'Dakle, nisam oduševljen time da novinari pokušavaju zaskočiti bilo kojeg dužnosnika, političara, pa naravno i ministra prije sjednice Vlade, pogotovo kad to čine na suncu, na snijegu, na kiši, ali tako je to kad nema pravila. A pravila određuje politika, oni koji imaju moć. Pravila ne određuju novinari. Oni samo moraju zaraditi svoju plaću, a kako će ako ne mogu pitati ministre. Možemo to i drugačije postaviti. Tko to onemogućuje stručnim ministrima iz reformske vlade da izvješćuju javnost o tome što čine i odgovaraju na pitanja novinara? Hoće li, kao što je jučer činio policijski koridor, i dalje policija uvoditi red u odnosima između ministara i hrvatskih novinara?', rekao je Prgomet.

'Gospodine predsjedniče Vlade, doista nemate nijedan jedini razlog skrivati svoje članove od medija. Dapače, želimo dobru informaciju u kontekstu naše izražene volje da podupremo sve ono što je dobro za hrvatske građane, za ovu zemlju. Takvim se postupcima nažalost nastavlja samo tradicija bivših vlada koje su također u znatnoj mjeri ograničavale mogućnost da građani dobiju pravovremenu informaciju', rekao je Prgomet.

U ime SDP-a progovorio je Domagoj Hajduković. 'Ovo doživljavamo kao ograničavanje pristupu informacija. Imali smo jučer kordon policajaca na Markovom trgu ispred zgrade Vlade RH. Hoćemo li ih uskoro imati na ulazu na Markov trg? Hoćemo li uskoro imati zakon o zabrani okupljanja na Markovom trgu, kao što smo ga imali? Je li to sljedeći korak? Hoćemo li štititi Vladu od javnosti? Vlada mora biti otvorena javnosti', rekao je Hajduković.

Podsjetio je Hajduković kako Vlada nije željela odgovoriti na njegovo zastupničko pitanje vezano uz sastanke o slučaju Mije Crnoje. 'Ako već ništa ne rade, ne žele ni odgovarati na pitanja, pa koja je onda poanta ovakve reformske vlade?', upitao je Hajduković.

Na reakciju je pozvala i HNS-ova Nada Turina Đurić. 'Oni su na Markovom trgu, na javnom prostoru i imaju pravo svakoga na tom javnom prostoru, a pogotovo ispred institucija koje su na tom javnom prostoru, pitati i tražiti informaciju koja ih zanima. Mislim da je to minimum koji jedna narodna vlada mora zadovoljiti', rekla je Turina Đurić.

U ime BUZ-a temu je komentirao  Milivoj Špika. 'Ako smo ovdje plaćeni sredstvima naših građana, a jesmo, onda smo u svakom trenutku spremni ili bismo morali biti spremni na bilo koji njihov upit dati jasan i nedvosmislen odgovor. Svako odstupanje ili odmicanje od toga vući će za sobom i određenu sumnju jer nitko ne zna zašto netko neće dati odgovor. Dakle, Blok umirovljenici zajedno, kao do sada, neće ni od sada bježati od medijskog prostora i neće biti pitanja na koje neće biti odgovora, a ako se to možda nekima neće svidjeti, to je sad već druga stvar', rekao je Špika.

HSLS-ov Dario Hrebak zamjerio je pak Prgometu to što je, kaže, iskoristio stanku zbog osobnih razloga i samopromocije.

'Počnimo se baviti normalnim temama. Prestanimo s podizanjem tenzija i uvođenjem onog što već mnogi kritičari nazivaju verbalnim građanskim ratom. Postanimo odgovorni u ovom visokom domu, da znamo, da shvatimo da svaka izgovorena riječ, da svaki zarez, da svaki visoki ton možda negdje mogu značiti šamar, možda šaku ili, ne daj bože, neko drugo nasilje. Prestanimo zlorabiti ovaj visoki dom za vlastitu političku promociju, okrenimo se temama koje građane zanimaju, počnimo raditi na boljitku ovog Sabora i na poboljšanju percepcije Sabora u hrvatskoj javnosti', rekao je Hrebak.

Oporbenim zastupnicima HDZ-ov Ivan Šuker zamjerio je to što nisu zatražili informaciju od Vlade i provjerili što se doista dogodilo.

'Do prošlog saziva svi hrvatski premijeri, dakle od Mesića devedesetih pa preko pokojnog Račana, Sanadera i gospođe Kosor dolazili su na glavni ulaz Vlade i tamo su ih sačekivali novinari i postavljali pitanja. Jedini koji je prekinuo tu praksu je bivši premijer Milanović, koji je dolazio autom u onaj centralni dio Vlade. Međutim, mi nikad nismo tražili stanku zbog toga. To je njegova odluka, procjena njega i njegovih službi i, na kraju krajeva, to je stvar njega i medija', zaključio je Šuker.