PRIJETEĆE 'CRNO BRDO'

Šuica traži od Bruxellesa spas za Biljane Donje

28.04.2014 u 13:47

Bionic
Reading

Zastupnica u Europskom parlamentu Dubravka Šuica tražila je pomoć od Europske komisije u sanaciji 'crnog brda' kod Biljana Donjih budući da veća količina odloženog kamenog agregata dobivenog kao nusproizvod pri sanaciji metalne troske iz Tvornice elektroda i ferolegura Šibenik utječe na svakodnevni život, okoliš i zdravlje lokalnog stanovništva

U dopisu koji je Komisiji uputila 16. travnja 2014., europarlamentarka Šuica ističe da je pristup vodi osnovno ljudsko pravo, o čemu se ozbiljno raspravlja u Europskom parlamentu na temelju prijedloga Europske građanske inicijative Right2water.

'Interesira me može li Komisija pomoći hrvatskim državnim i zadarskim lokalnim vlastima riješiti problem 'crnog brda' kako bi se građanima koji su neposredno ugroženi osigurao normalan život te kako bi se i dalje mogli neometano baviti ekološkom poljoprivredom?' pitala je Šuica dodajući da su joj se kao članici odbora za Okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane Europskog parlamenta građani tog područja višekratno obratili za pomoć.

'Lokalne vlasti zadarske županije također su višekratno upozoravale nadležne državne institucije oko postupka sanacije ovog lokaliteta, no izostao je odgovor', navela je zastupnica Šuica.

Odgovor Europske komisije očekuje u roku od šest tjedana od upućivanja pitanja Komisiji, priopćio je Ured zastupnice Šuice.