PUPOVAC O POVRATNICIMA:

'Sudovi sude po nacionalističkim kriterijima'

05.05.2014 u 16:00

Bionic
Reading

Predsjednik Srpskoga narodnog vijeća Milorad Pupovac najavio je danas u Krnjaku izvanredne mjere zaštite prava povratnika Petra Kunića i još 14 obitelji srpske nacionalnosti koji, iako su vlasnici kuća, Hrvatima koji su se njihovim kućama koristili i u njima radili preinake moraju isplatiti naknade, što smatra potvrdom da 'sudovi sude po nacionalističkim kriterijima'

Pupovac je u Krnjaku održao konferenciju za novinare zbog odluke karlovačkoga Županijskog suda po kojoj će Kunićeva kuća 12. svibnja biti stavljena na dražbu jer nije platio 1,3 milijuna kuna naknade za građevinske preinake nasljednicima Vinka Petrovića, Hrvata koji je nakon 'Oluje' od države dobio na korištenje njegovu kuću u Krnjaku.

'Država jednima daje, umjesto da ih sankcionira zbog nezakonitih radova preko minimalno potrebnih za stanovanje, a onima kojima je bilo uskraćeno pravo vlasništva ponovno uzima. Takvih je slučajeva uz Kunića još 14, s ukupnim potraživanjem od oko pet milijuna kuna', rekao je novinarima.

S obzirom na to da je sud za petak najavio razgledavanje za zainteresirane za dražbu, Pupovac je istaknuo: 'Nećemo dozvoliti da ta dražba prođe jer sudovi sude po nacionalističkim kriterijima.'


'Da, upravo tako - sude po nacionalistikim kriterijima jer kako bi drugačije čovjek to mogao okarakterizirati nego kao pristrano, etnički motivirano suđenje kojim će privremeni korisnici Hrvati biti debelo zaštićeni, a Srbi vlasnici neće imati nikakvu zaštitu', poručio je.

'To je stanje hrvatskog pravosuđa u vrijeme izbora za Europski parlament. Sramim se kao čovjek koji je dvadeset i nešto godina posvetio politici u Hrvatskoj i sramim se kao jedan od zaslužnih što je ova zemlja postala članica Europske unije', rekao je Pupovac.

Ne zaustavi li država nepravdu u vezi s Petrom Kunićem, to će učiniti Srpsko narodno vijeće, istaknuo je, dodajući kako to govori 'trijezne glave'. Na pitanje kako to misli zaustaviti državu, odgovorio je: 'Jednostavno, morat će prijeći preko mene.'

Petar Kunić izjavio je kako već 19 godina vodi bitku s državnim tijelima kako bi njegovo bilo njegovo, dodajući kako mu je 19 godina zabranjivano da mirno uživa u svojoj imovini, njezino iznajmljivanje i pravo na rad.

Na Pupovčevu tvrdnju da Kunićev primjer i primjer još 14 obitelji srpskih povratnika pokazuje 'sramotno stanje hrvatskog pravosuđa i u Strasbourgu', Kunić je rekao kako da je dobio parnicu na Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu, ali samo zbog nerazumno dugog suđenja.

'Sud za ljudska prava nije uopće ulazio u bit sudovanja i nije me zaštitio od činjenice da ne uspijevam dokazati na Općinskome, Županijskome i Vrhovnom sudu da nisam tražio od privremenog korisnika da ulaže u moju imovinu', istaknuo je, dodajući kako nema 1,3 milijuna kuna da isplati njegove nasljednike, niti je obnova kuće vrijedna tolikog novca. 'Može pogriješiti jedno sudsko vijeće na Općinskom sudu, ali kako je moguće da pogriješe i vijeća na Županijskome i na Vrhovnom sudu - pa to je ukupno deset sudaca, to mora biti pogreška u sustavu', naglasio je.

Zamjenik karlovačkog župana za srpsku nacionalnu manjinu Siniša Ljubojević rekao je kako je jasno da država na tim slučajevima, preko sudstva, krši Ustav i ide protiv svojih građana budući da je privatno vlasništvo Ustavom zajamčeno kao nepovrediva kategorija.

'Država na ovom primjeru krši svoj najviši zakon, Ustav RH, te je jasno da ovdje ima elemenata nacionalne diskriminacije i nacionalno motiviranog odlučivanja sudova iako su sudovi neovisni. Mi na pojedinačne odluke sudova ne bismo trebali politički utjecati, ali možemo na ovakav način ukazivati na kršenje Ustava', rekao je Ljubojević.