izmjene sudskog vijeća

Suđenje Glavašu i suoptuženicima kreće ispočetka

05.07.2021 u 07:24

Bionic
Reading

Suđenje Branimiru Glavašu i ostalim optuženima za ratni zločin u Osijeku 1991. formalno kreće ispočetka zbog izmjene sudskog vijeća

Suđenje ponovno kreće od početka jer je sutkinja Tanja Pavelin, koja je vodila prethodno suđenje, izabrana za sutkinju Visokog kaznenog suda. Sudskim vijećem u ponovljenom suđenju Glavašu i suoptuženicima predsjedat će sudac Dražen Kevrić, donosi HRT.

Prethodno suđenje u slučajevima 'garaža' i 'selotejp' zakazano je nakon što je Vrhovni sud početkom siječnju 2020. ukinuo odluku izvanraspravnog vijeća zagrebačkoga Županijskog suda iz ožujka 2019. prema kojoj se ponovljeno suđenje Glavašu trebalo odvojiti od postupka njegovim suoptuženicima.

Glavaš, nekadašnji osječko-baranjski župan, osnivač HDZ-a i ratni čelnik sekretarijata za obranu, a kasnije utemeljitelj i saborski zastupnik HDSSB-a od početka odbacuje optužbe za zlostavljanja, mučenja i ubojstva osječkim Srba. Predsjednik RH i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović vratio je krajem svibnja Branimiru Glavašu sedam ratnih odlikovanja i čin general-bojnika koje mu je 2010. oduzeo tadašnji predsjednik Ivo Josipović.