JADRANSKA BANKA

Sudac pustio osumnjičenje bankare na slobodu, a svjedoci nisu ispitani

10.03.2017 u 20:55

Bionic
Reading

Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku zatražilo je u petak ponovno određivanje istražnog zatvora Ivi Šinku (70), Mirku Goreti (46), Mariji Trlaji (57) i Nikoli Žnidariću (67), osumnjičenima da su zloporabom povjerenja u gospodarskom poslovanju oštetili Jadransku banku za 46,5 milijuna kuna.

Odlukom Branka Ivića, suca istrage Županijskog suda u Šibeniku, svi osumnjičenici za kazneno djelo zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju u Jadranskoj banci i poticanje na to kazneno djelo branit će se sa slobode.

Od šibenskoga Županijskog suda tužiteljstvo je zatražilo da ukine rješenje suca Branka Ivića, koji je u srijedu navečer osumnjičenike pustio da se brane sa slobode.

'ŽDO u Šibeniku podnijelo je žalbu Županijskome sudu na zaprimljeno rješenje suca istrage tog suda kojim je odbijen prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv četiriju osoba i kojim su im određene mjere opreza - zabrane približavanja svjedocima na udaljenost manju od trideset metara i zabranu uspostavljanja i održavanja izravne i neizravne veze sa svjedocima", priopćeno je iz Županijskoga državnog odvjetništva.  

Šibensko Županijsko državno odvjetništvo smatra kako nije bilo osnova za odbijanje prijedloga za određivanje istražnog zatvora jer tijekom istrage treba ispitati više svjedoka, a kako većina njih radi u banci, postoji opravdana bojazan da bi osumnjičenici boravkom na slobodi mogli ometati kazneni postupak utjecajem na svjedoke.

'Osim toga, po ocjeni Županijskoga državnog odvjetništva, izrečene mjere opreza su praktički neprovedive zato što neki od osumnjičenika još i danas rade u banci', priopćeno je iz tužiteljstva koje je u žalbi predložilo da Županijski sud u Šibeniku ukine pobijano rješenje suca istrage i odredi im istražni zatvor.