ZBOG ISTRAGE

Sudac prekinuo parnicu Bandić protiv Milanovića

06.11.2014 u 16:59

Bionic
Reading

Zbog istrage protiv pritvorenog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića prekinuta je privatna parnica na Općinskom građanskom sudu u kojoj od premijera Zorana Milanovića potražuje 300 tisuća kuna odštete zbog izjave tijekom lokalnih izbora u kojoj ga je prozvao za klijentelizam i korupciju.

Zbog spornih premijerovih riječi Bandić je već pokrenuo privatne sporove protiv medija koji su ih prenijeli. Nepravomoćno je 'dobio sud' s RTL-om, a u postupku protiv HTV-a jučer se, također na zagrebačkom Općinskom građanskom sudu, suočio s Milanovićem koji je kao svjedok potvrdio autentičnost svog intervjua javnoj televiziji prije prošlogodišnjeg drugog kruga lokalnih izbora na kojima je Bandić ponovno izabran za zagrebačkog gradonačelnika.

Unatoč izbornoj pobjedi Bandić se ipak odlučio naknadu štete tražiti i od premijera zbog čijiih se riječi, kako je kazao nakon Milanovićeva kratkog svjedočenja u parnici s HTV-om, osjećao poniženo i uvrijeđeno pa je neko vrijeme morao uzimati sedative i imao problema s nesanicom.

Na pripremno ročište u četvrtak nije došao tuženi premijer, ali ni tužitelj Bandić koji je dan ranije na parnicu s HTV-om pod jakim sigurnosnim mjerama doveden iz Remtinca gdje je zatvoren nakon pokretanja istrage u aferi Agram.

'Još nije poznato kako je sudac Saša Bušić obrazložio prekid postupka, jer za pismeno obrazloženje svoje odluke ima rok od 15 dana', kazala je Hini glasnogovornica Općinskog građanskog suda Maja Bilandžić.

No, poznato je da sučevom odlukom nije zadovoljna ni jedna strana u postupku, a Bandićeva odvjetnica Blaženka Dobrenić ustvrdila je čak da se sudac iz nepoznatog razloga boji nastaviti parnicu.

Milanovićeva odvjetnica Ivana Saucha, inače supruga šefa premijerova kabineta Tomislava Sauche, kazala je da istraga protiv Bandića nema veze s ovom privatnom parnicom u kojoj je, kako smatra, sloboda govora suprotstavljena pravu na zaštitu ugleda i časti. Pozvala se i na praksu Europskog suda za ljudska prava koji je zaključio da je dozvoljena kritika između političkih suparnika.

No, Bandićeva odvjetnica na to je odgovorila da oni nisu bili izravni politički suparnici jer je Milanović nastupao s mjesta premijera i predsjednika stranke.