ZASAD OSTAJE U REMETINCU

Sud prihvatio Bandićevu jamčevinu!

13.11.2014 u 17:16

Bionic
Reading

Sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda u četvrtak je prihvatio jamčevine koje su za obranu sa slobode ponudili zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i njegovi suosumnjičenici u aferi Agram koji se i dalje nalaze u Remetincu. Odluči li se Bandić prihvatiti mogućnost da boravak u Remetincu zamijeni obranom sa slobode, i postane li ta odluka na koju je Uskok najavio žalbu pravomoćna, Bandić će pred sucem istrage morati obećati da neće kršiti uvjete jamstva, odnosno da neće obavljati dužnost na koju je izabran na neposrednim izborima prošle godine

Sudac istrage Županijskog suda Zdenko Posavec, koji je ranije čak dva puta na Uskokov zahtjev Bandića odlučio bezuvjetno zadržati u Remetincu, u četvrtak je prihvatio jamčevine koje su za obranu sa slobode ponudili zagrebački gradonačelnik, ali i njegovi suosumnjičenici što se i dalje nalaze u Remetincu.

Iako je prema neslužbenim informacijama za obranu sa slobode ponudio nekretnine vrijedne preko 22 milijuna kuna, sud je zaključio da je 15 milijuna dovoljno jamstvo da tijekom istrage neće utjecati na svjedoke i ponoviti nedjelo. No, zbog mogućeg ponavljanja kaznenog djela Bandić, kao i ostali njegovi suradnici koji su na gradskim dužnostima, neće na slobodu ako se ne odreknu obavljanja svoje profesionalne dužnosti.

Za razliku od Bandića kojemu je prihvatio jamčevinu manju od ponuđene, iako je i dalje riječ o najvišoj nakon 12,4 milijuna koje je u nekretninama svojih prijatelja založio Ivo Sanader, sudac istrage je za ostale u aferi Agram povisio iznose koje moraju položiti na račun suda prija izlaska iz Remetinca. Tako je primjerice za direktora Zagrebačkog holdinga u ostavci Slobodana Ljubičića iznos jamčevine podigao s 2,4 milijuna na čak pet milijuna kuna, vlasniku građevinske tvrtke Bramgrad Branku Mihaljeviću s 4,2 milijuna na sedam milijuna kuna, a pročelniku stručne službe gradonačelnika Vidoju Bulumu sa 150.000 na 300.000 kuna.

Neki su odvjetnici zbog toga, poput Uskoka, najavili žalbe na današnju odluku suca istrage pa će o istražnom zatvoru i jamčevinama u aferi Agram treći put zaredom odlučivati i sudsko drugostupanjsko tijelo - izvanraspravno vijeće.

Potvrdi li izvanraspravno vijeće posljednju Posavčevu odluku, što se može očekivati s obzirom da je donesena u skladu s nedavnim napucima tog tijela, Bandić i ostali neće na slobodu dok na sudu ne dokažu da su uplatili novac ili založili nekretnine te pred sucem istrage ne obećaju da će se pridržavati izrečenih mjera opreza.

Tužiteljica Ksenija Krizman kazala je da je osim zabrane kontakta sa svjedocima sud svima, ukoliko izađu na slobodu, zabranio i obavljanje profesionalne djelatnosti, što u Bandićevu slučaju znači odustajanje od obavljanja gradonačelničke dužnosti. No, bez obzira na jamstvo i dodatne uvjete kojima se može zamijeniti istražni zatvor odluku suca istrage ocijenila je kao prihvaćanje Uskokove bojazni da bi na slobodi osumnjičenici mogli utjecati na svjedoke i ponoviti nedjelo.

Odvjetnik Vladimir Terešak kazao je da odluka o puštanju uz jamčevinu i mjere opreza, s obzirom na žalbe i zakonom predviđene rokove, neće postati pravomoćna još barem sedam do deset dana.

Od osumnjičenih u aferi Agram iz Remetinca su prvi izašli pročelnik Bandićeva ureda Miro Laco, suvlasnik CIOS-a Petar Pripuz i direktor Službe za nabavu Zagrebačkog holdinga Ivan Markus. Osim Bandića, Ljubičića, Mihaljevića i Buluma iza rešetaka su ostali gradonačelnikov savjetnik Željko Horvat, direktor ZET-a Ivan Tolić, referent za javnu nabavu Zagrebačkog holdinga Filip Čulo, direktor Čistoće Miljenko Benko te glavni tajnik Zagrebačkog športskog saveza Zdenko Antunović.

Istragom je obuhvaćeno ukupno šesnaest osoba i dvije tvrtke, a pritvor nije zatražen ni određen za dvije Bandićeve suradnice Ines Bravić i Koraljku Rožanković Uremović, kao ni za voditelja Holdingove podružnice za upravljanje sportskim objektima Dragutina Kosića te direktora Plinare Antu Dodiga.

U svim navodnim Bandićevim nedjelima, gradonačelnika se sumnjiči da je oštetio grad kojim je upravljao 12 godina, osim u slučaju povezanim s predsjedničkom izbornom kampanjom gdje je zbog neplaćanja poreza na donacije primljene nakon izbora 2010. navodno oštetio i Državni proračun. Ukupnu 'štetu' tužiteljstvo procjenjuje na oko 20 milijuna kuna.