SUDSKA TRAKAVICA

Sud odbio Holdingov zahtjev za povratom 10 milijuna kuna

20.11.2013 u 16:01

Bionic
Reading

Varaždinski Trgovački sud odbio je tužbeni zahtjev Zagrebačkog holdinga (ZGH) podružnice Robni terminali protiv Republike Hrvatske zbog naknade štete od gotovo deset milijuna kuna sa zakonskim zateznim kamatama

Robni terminali Zagreb tražili su naknadu štete koju su pretrpjeli zbog, kako se navodi u tužbi, nezakonitog i nepravilnog rada sutkinje zagrebačkog Trgovačkog suda u ovršnom predmetu u kojem je iznos veći od 9,6 milijuna kuna skinut s računa ove podružnice ZGH-a i prenesen na račun ovrhovoditelja, zagrebačke tvrtke Java.

Naime, nakon što je Java, danas propalo poduzeće za graditeljstvo i trgovinu dobilo višemilijunski spor na Viskom trgovačkom sudu (VTS), pokrenulo je ovršni postupak na zagrebačkom Trgovačkom sudu.

Ovrha je u jednom trenutku odgođena do završetka postupka sukladno prijedlogu DORH-a. Rješenje o tome sud, međutim, nije dostavio DORH-u.
Štoviše, prije isteka roka u kojem je državno odvjetništvo moglo podnijeti zahtjev za zaštitu zakonitosti, sutkinja je nastavila s ovrhom zahvaljujući čemu je gotovo deset milijuna kuna sjelo na račun poduzeća Java.

U međuvremenu je DORH podnio zahtjev koji je usvojen te je ukinuta presuda VTS-a u korist Jave. No Robni terminali više si nisu mogli povratiti nezakonito naplaćeni iznos jer je novac s računa Jave podignut, a tvrtka ugašena.

Uvjereni kako su bez svojih milijuna ostali zbog nezakonitog i nepravilnog rada sutkinje, Robni terminali pokrenuli su parnični postupak protiv države, ali zasad bez uspjeha.
Naime, varaždinski Trgovački sud odbio je tužbeni zahtjev jer je utvrdio da ne postoji pravno relevantna veza između nezakonitog i nepravilnog rada suda i nastale štete.
U presudi se navodi kako država odgovara za štetu koju nanese sudac nezakonitim ili nepravilnim radom, kao i da je zagrebački Trgovački sud znao da poduzeće Java ima minimalna financijska sredstva, odnosno posluje gotovo bez prihoda.

Međutim, varaždinski Trgovački sud zauzeo je stav da rok za zaštitu zakonitosti nije ni mogao početi zbog toga što DORH nije dobio rješenje o obustavi ovršnog postupka.
Isto tako i to što su milijuni odmah skinuti s računa poduzeća Java nije posljedica nezakonite ili nepravilne odluke suda ili pravno relevantne radnje o kojoj bi sud trebao voditi računa, navodi se u presudi protiv koje su Robni terminali najavili žalbu.