VATIKANSKE TAJNE

Sud istražuje je li policija zlostavljala Papina sobara

02.10.2012 u 18:16

Bionic
Reading

Sudac je naredio istragu postupanja policije protiv Papina sobara optuženog za odavanje vatikanskih tajna, u utorak, drugog dana suđenja na kojemu Paolo Gabriele prvi put javno iznosi svoju stranu priče nakon uhićenja 23. svibnja, javljaju mediji iz Rima

Sudac je naredio istragu pošto su se Gabriele i njegov odvjetnik požalili da je prvih tjedana nakon uhićenja sobar bio držan u malenoj sobi sa stalno upaljenim električnim svjetlom.

Gabriele, kojemu se od subote sudi po optužbama za krađu papinskih dokumenata što razotkrivaju korupciju u Vatikanu koje je zatim proslijedio novinarima, rekao je u utorak da nije imao izravnih suučesnika, prenosi Reuters.

Na njegovu odluku utjecalo je mišljenje drugih ljudi i opće nezadovoljstvo lošim ozračjem u Vatikanu, rekao je 43-godišnji Gabriele.

Dokumenti zaplijenjeni u njegovu stanu ispunjaju 82 kutije, piše agencija AFP i podsjeća da je Gabriele priznao optužbe koje mu se stavljaju na teret kada je davao iskaz istražnom sucu. Tada je rekao da je djelovao kako bi iskorijenio korupciju i zlo iz Vatikana te je vjerovao da je za tu zadaću nadahnut "Duhom Svetim".