jasmin keserović

Sud BiH osudio bivšeg ratnika Islamske države na šest godina zatvora

  • Autor: V. B./Hina
  • Zadnja izmjena 25.02.2021 10:57
  • Objavljeno 25.02.2021 u 10:57
Propagandna fotografija Islamske države iz 2015. godine

Propagandna fotografija Islamske države iz 2015. godine

Izvor: Dabiq / Zuma Press / Profimedia / Autor: N. N.

Sud Bosne i Hercegovine u četvrtak je proglasio krivim za terorizam državljanina te zemlje Jasmina Kesrovića i nepravomoćno ga osudio na šest godina zatvora

Sud je ocijenio kako je tijekom suđenja dokazano da je Keserović bio pripadnikom postrojbi koje su ratovale za terorističku Islamsku državu te kako je javno poticao na teroristička djelovanja.

Keserović je u Siriju otišao kada je imao samo 19 godina, a postao je poznat nakon što se pojavio u propagandnim snimkama u kojima je tzv. Islamska država pozivala na ubojstva kršćana "i njihovih sluga".

"Ubijajte ih onako kako ste u mogućnosti, pa makar i nožem. Nemojte praviti razliku između vojnika i civila… kao što ni njihovi avioni nisu pravili razliku između civila i vojnika Islamske države", izjava je iz jednog video uratka kojega je tužiteljstvo koristilo kao dokazni materijal tijekom suđenja Keseroviću.

Obrana je pokušavala osporiti autentičnost te snimke koja je postala jednim od ključnih dokaza, no sudsko je vijeće te prigovore odbacilo kao neutemeljene.

Keserović je u BiH deportiran u prosincu 2019., zajedno s Milaremom Berbićem, Emirom Ališićem, Senadom Kasupovićem i Hamzom Labidijem koji su također zarobljeni kao pripadnici islamističkih postrojbi koje su ratovale na području Sirije i Iraka.

Svi su pred Sudom BiH optuženi za terorizam.

Prema procjenama sigurnosnih agencija u BiH, iz te je zemlje u Siriju i Irak otišlo najmanje 180 muškaraca koji su se borili u redovima islamističkih terorista.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!