ODBIJENICA

Sud Bandiću neće dati popis svjedoka, sve može vidjeti u spisu

14.04.2015 u 12:05

Bionic
Reading

Zašto su odvjetnici Milana Bandića od suca istrage Zdenka Posaveca zatražili da im sastavi popis svjedoka koji su ispitani, ali i onih koji nisu, kako bi znao s kim može komunicirati, pitanje je koje se logično nameće jer gradonačelnikovoj obrani sva imena su dostupna uvidom u spis predmeta

Kako nam je pojasnio Krešimir Devčić, glasnogovornik Županijskog suda u Zagrebu, Bandićevi odvjetnici su uistinu zatražili da im se dostavi popis, ali isti od suca Posaveca neće dobiti.

'Ni sud, a ni sudac istrage ne ispituju svjedoke, pa samim tim ni sud ni sudac odvjetnicima Milana Bandića neće dostaviti tražene podatke. Za takvo nešto mogu se obratiti USKOK-u. Mi ćemo njihov zahtjev proslijediti USKOK-u, iako da su obavili uvid u spis, mogli su doći do svih imena. Zašto to nisu napravili, nije na meni da špekuliram', kazao je Devčić.

Cirkus oko Bandića tako je ušao u novu fazu. Podsjetimo, jučer je službeno objavljena odluka izvanraspravnog vijeća zagrebačkog Županijskog suda prema kojoj Bandić može obnašati gradonačelničku dužnost, ali mu nisu ukinute mjere opreza. Tako je i dalje na snazi mjera zabrane uspostavljanja ili održavanja veze sa svjedocima koji još nisu ispitani u istrazi, a na snazi je ostalo i jamstvo u iznosu od 15 milijuna kuna kao garancija da isti neće ometati istragu koja se vodi protiv njega.

Iz pravosudnih krugova neslužbeno se može čuti da je posljednji potez Bandićevih branitelja svojevrsni pritisak na suca istrage kako bi ubrzao i skratio rokove za ispitivanje svjedoka u aferi Agram, kojih je od 180 preostalo još između sedamdeset i osamdeset.