TRAŽE OCJENU USTAVNOSTI

Suci protiv novog Zakona o sudovima

16.03.2013 u 19:55

Bionic
Reading

Udruga hrvatskih sudaca (UHS) jučer je jednoglasno donijela Rezoluciju u kojoj se naglašava da su ključna rješenja novoga Zakona o sudovima, novele Zakona o državnom sudbenom vijeću (izvješće predsjednika VS RH Saboru, utjecaj ministra na imenovanje predsjednika sudova, imunitet i dr.) koraci koji u bitnom umanjuju neovisan i samostalan položaj sudaca i kreiraju okvir u kojem je ozračje i dojam slobode odlučivanja sudaca bitno umanjen, priopćeno je iz UHS-a

UHS smatra kako je time u bitnom dovedeno u pitanje ostvarivanje ključnih elemenata vladavine prava, što će najviše ugroziti mogućnost ostvarivanja i zaštite prava građana u Republici Hrvatskoj.

'Zbog svega navedenog Zbor UHS-a obvezuje Upravni odbor da pokrene postupak ocjene ustavnosti Zakona o sudovima i Zakona o državnom sudbenom vijeću, a predsjednika UHS-a da o položaju sudbene vlasti izvijesti Međunarodnu udrugu sudaca i druge međunarodne organizacije. Također obvezuje i Upravni odbor da o ovome obavijesti javnost', stoji u priopćenju.

Udruga pojašnjava kako je Zbor UHS-a jednoglasno donio rezoluciju u povodu donošenja Zakona o sudovima, Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnom sudbenom vijeću, kao i drugih zakona koji bitno određuju rad sudaca i djelovanje sudbene vlasti u Republici Hrvatskoj.

Suci su, navodi se, nezadovoljni načinom na koji se donose ključni zakoni za djelovanje sudbene vlasti, ignoriranjem i neargumentiranim odbijanjem prijedloga sudbene vlasti pa upozoravaju na rast atmosfere nepovjerenja, nerazumijevanje i sukoba između sudaca i Ministarstva pravosuđa, koja, kako smatraju, ne može donijeti napredak za korist građana Republike Hrvatske.

UHS navodi kako će bez obzira na stav ovlaštenih kreatora zakonodavnoga okvira, slijedom vlastitih statutarnih obveza i mogućnosti, koje ima kao nevladina udruga, kritizirati svako rješenje koje umanjuje jamstva neovisnosti i samostalnosti sudbene vlasti i koristit će sva sredstva koja joj stoje na raspolaganju da bi promicala interese sudbene vlasti.