TELEVIZIJE UVJERAVAJU

Sučeljavanje Karamarka i Milanovića nemoguće zbog izbornih pravila?

30.03.2013 u 18:07

Bionic
Reading

Iako su, prema pisanju Novog lista, premijer Zoran Milanović i lider glavne oporbene stranke HDZ-a Tomislav Karamarko spremni suočiti se pred kamerama i sučeliti svoja razmišljanja o aktualnoj situaciji u državi, televizijske kuće u Hrvata u ovom trenutku nisu spremne za takav dvoboj

'Mislim da Milanović ne bi prihvatio Karamarkov poziv za sučeljavanje. Premijeri to uvijek odbijaju', rekao je Novom listu jedan suradnik predsjednika HDZ-a. Međutim, to je samo djelomično točno jer, iako Jadranka Kosor i Ivo Sanader nisu pristali na TV dvoboj s tadašnjim izazivačem Milanovićem, 2003., tijekom zadnjeg tjedna izborne kampanje, premijer Ivica Račan i njegov konkurent Sanader upriličili su nekoliko sučeljavanja.

Dapače, u SDP-u tvrde da je Milanović otvoren i za sučeljavanje s najnovijim predsjednikom HDZ-a.

'Za našu bi stranku dobro bilo kad bi došlo do toga. Zoran je elokventniji i sigurno bi se bolje snašao', kazao je jedan član Vlade. Premijer je već prije desetak dana, kad se u Saboru raspravljalo o novom ministru turizma, zažalio što se predsjednik HDZ-a nije pojavio.

'Nema obraza doći i tu se sučeliti sa mnom', ustvrdio je tada Milanović.

No iako je dvojac spreman za dvoboj pred TV kamerama, televizijske kuće zasad ne pomišljaju na organizaciju jednog takvog događaja. Pri tome se opravdavaju strogim tumačenjem Pravila o postupanju elektroničkih medija s nacionalnom koncesijom tijekom izborne promidžbe prema kojima moraju osigurati ravnopravnosti sudionika u izbornom procesu, odnosno izbornoj kampanji za Europski parlament.

Na HRT-u su, kako se doznaje, bili spremni organizirati tek sučeljavanja predstavnika kandidacijskih lista, da ih je bilo najviše deset. Ali, budući da ih na izbore izlazi triput više, od toga se odustalo.

Slično razmišljaju i na Novoj TV. 'Sučeljavanje čelnika lista koje navodite ne možemo organizirati jer bismo onda, prema važećem zakonu, bili obvezni osigurati jednak prostor u našem programu i svim ostalim listama. Zato hrvatski građani, za razliku od prakse i zakona koji važe u svim razvijenim zemljama, neće imati priliku gledati sučeljavanje najjačih stranaka', rekao je Mislav Bago, voditelj projekta Nove TV za praćenja EU izbora.

No takva stroga pravila, tvrdi pak Novi list, ne moraju vrijediti za čelnike dvije najjače stranke. Oni, naime, nisu kandidati za Europski parlament i time formalno ne sudjeluju u izbornom procesu. Dakle, predsjednik Vlade i njegov glavni oponent mogu, bez bojazni da bi se na taj način bilo što kršilo, sjesti jedan nasuprot drugom u neki televizijski studio i razmijeniti argumente o ekonomskoj situaciji u državi, svjetonazorskim razlikama pa, naravno, i o europskim izborima.