ANALIZA INCIDENTA U VOJNOM SKLADIŠTU

'Stvar je puno ozbiljnija nego što se čini, sve je u tajnosti'

eksplozija knin

eksplozija knin

Izvor: Cropix / Autor: Ante Cizmic / Cropix

'Već je jučer bilo vidljivo da je to riječ o nečem ozbiljnijem, prvo po broju eksplozija, ali i po sastavu Povjerenstva koje je MORH osnovao, a koje je sastavljeno od najjačih ljudi', rekao je za tportal vojni analitičar Igor Tabak komentirajući požar i eksplozije u vojno-skladišnom kompleksu u mjestu Pađane kod Knina

S obzirom na to da nakon zatišja iz Pađana u srijedu poslijepodne opet suklja dim i odjekuju eksplozije, Tabak vjeruje kako je vatra prešla na drugi skladišni objekt. Naime, pojasnio je kako se takvi objekti grade po posebnim propisima. Streljivo i eksplozivne tvari ne čuvaju se u jednom objektu već u više njih koji moraju biti propisno odvojeni, prostorno, nasipom te moraju imati zasebne ulaze s odvojenim ventilacijskim sustavima.

'Ako se ovo danas ne ugasi, bilo bi logično da kada ovo zamre da krene dalje', kaže Tabak te dodaje da količina i sadržaj skladišta vjerojatno nikada neće postati javni, kao ni broj objekata koji su zahvaćeni. Pretpostavlja da je požar s otvorenog prostora u krug vojno-skladišnog objekta dospio jer je okoliš oko objekta neuređen.

'Povjerenstvo istražuje okolnosti no s obzirom na tematiku, ne očekujem da će javnost dobiti bilo što osim najšturijeg izvješća. Takvi objekti su izvan naseljenih mjesta, nisu prometno povezani te je tajnost o ovom slučaju opravdana. Ne očekujem nikakvu iole veću transparentnost', smatra vojni

Ivo Cagalj/PIXSELL

Ivo Cagalj/PIXSELL

Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

analitičar.

Tabak u pitanje dovodi održavanje i nadzor uskladištenog streljiva i eksplozivnih naprava. Osim odgovarajućih objekata i infrastrukture, presudan je i redovan nadzor uskladištenog materijala.

'Skladištenje nije da se streljivo natrpa kao betonske blokove i da ih se zaboravi, streljivo je sastavljeno od više dijelova, a eksploziv od aktivnih tvari. S vremenom one se talože, može se kemijski odvajati, može rositi... Skladištenje je neprekinuti posao', kaže Tabak i dodaje kako sadržaj takvog skladišta stalno treba pregledavati, premještati. Dijelove na kojima su vidljive promjene treba uništiti ili poslati u remont streljiva, pogon koji u Hrvatskoj ne postoji.

'U skladištima rad traje neprekidno, nadzor trebaju izvoditi osobe sa specijalnom obukom, to je jako posebna specijalnost te tu se treba paziti na sve, od iskre, trenja pa do statičkog elektriciteta. To su objekti s posebnim režimom rada i života', kaže Tabak.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi