VAKULA OTKRIVA

Studeni u Zagrebu nikada nije bio sunčaniji!

12.11.2015 u 10:04

Bionic
Reading

'A što bih jedino potomcima htio namrijeti u baštinu - bila bi VEDRINA Kristalna kocka vedrine'. Tin Ujević, 5. 7. 1891. - 12. 11. 1955.

U Zagrebu nikad sunčaniji studeni

A vedrine ovih dana u mnogim područjima Hrvatske ima kao rijetko kada u studenome. Štoviše, ponegdje se događaju i rekordi, ne samo temperaturni, nego i u količini trajanja sijanja sunca, piše u svojem Meteo kutku glavni meteorolog HRT-a Zoran Vakula.

U Zagrebu je primjerice, prošlih 11 dana vedrine i sunčanih sati bilo kao nikada do sada, barem prema preliminarnih analizama dr. sc. Josipa Jurasa, meteorologa, sada umirovljenog, a prije dugogodišnjeg predavača na PMF-u u Zagrebu, kojeg neki još vjerojatno pamte i kao povremenog meteorologa-prognostičara na nekadašnjoj TV Zagreb, još iz doba pokojnog Tomislava Vučetića i Ivana Rupnika. Njegove analize podataka s meteorološke postaje DHMZ-a na zagrebačkome Griču, ukazuju na zaključak kako je trajanje sijanja sunca tijekom dosadašnjeg studenoga najviše u povijesti mjerenja tog meteorološkog elementa, još od 1888. godine. Za razliku od rujna i listopada, kada je sunčanih sati bilo čak i zamjetno manje od prosjeka. Podaci s ostalih meteoroloških postaja mogu se vidjeti na internetskim stranicama DHMZ-a.

Sunčanog će vremena biti i danas i sljedećih dana, ali u kontinentalnom području većinom ipak manje nego u dosadašnjem dijelu mjeseca. Pritom će i danas i sutra ponajviše magle biti na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana.

"Čuvaj se senjske..." magle

Jutros je maglovito bilo čak i u Senju, znatno poznatijem po buri nego po magli. Stoga stihovi Tina Ujevića, kojeg nema već točno 60 godina, ondje ne vrijede:
"U prozore i vratnice
lupa bura tmurnih ura;
dršću male dvokatnice.
Bura. Bura. Bura. Bura."

No, ponegdje će, ali samo prolazno, i na dijelovima Jadrana, bure biti u subotu.