trgovinski sporazum

Stručnjaci opovrgavaju tvrdnje britanskog ministarstva o padu cijena nakon Brexita

28.10.2020 u 17:44

Bionic
Reading

Britansko ministarstvo trgovine bilo je prisiljeno u srijedu razjasniti tvrdnju da će trgovinski sporazum s Japanom rezultirati nižim cijenama sojina umaka bez carina, nakon što su kritičari upozorili da bi Brexit bez dogovora zapravo mogao povisiti potrošačke cijene

Neovisna trgovinska politika predočena je britanskoj javnosti kao jedna od glavnih blagodati brexita, a ministri su se na društvenim mrežama glasno hvalili sporazumom s Japanom - njihovu najvažnijem trgovinskom uspjehu od napuštanja Europske unije.

Međutim, ta strategija promidžbe naišla je na probleme u utorak navečer kada se ministarstvo pokušalo iskoristiti popularnost televizijske emisije Great British Bake Off (GBBO), koja je emitirala epizodu s japanskom temom.

"Pekari su upotrijebili puno sojina umaka u prvom izazovu na #GBBO, pa je dobro što će biti jeftiniji zahvaljujući našem trgovinskom dogovoru s Japanom", tvitalo je ministarstvo.

Iskusni trgovinski stručnjaci brzo su naglasili da prema uvjetima britanskog sporazuma o izlasku iz EU-a ostaje na snazi ​​Sporazum o slobodnoj trgovini između EU-a i Japana i trenutno se ne primjenjuju carine na uvoz sojina umaka iz Japana u Veliku Britaniju.

Osim ako Velika Britanija u sljedećih 10 tjedana ne postigne trgovinski sporazum s EU-om, a pregovori trenutno vise o koncu, taj će uvoz biti podložan carini od 6 posto pod uvjetima Svjetske trgovinske organizacije.

Japanski uvoz sojina umaka čini 14,6 posto britanskog uvoza tog proizvoda.

Trgovinski podaci pokazali su da je u 2019. godini 31 posto od 22.589 tona uvoza sojina umaka iz Velike Britanije uvezeno iz Nizozemske i 10 posto iz Poljske - koje su obje države članice EU-a.

Odgovarajući na kritike britansko ministarstvo je u srijedu na Twitteru ustrajalo na tvrdnji da će cijene pasti.

"Da pojasnimo: zahvaljujući trgovačkom sporazumu između Ujedinjenog Kraljevstva i Japana, soja umak bit će jeftiniji nego što bi inače bio pod uvjetima Svjetske trgovinske organizacije, prema kojima bismo od 1. siječnja trgovali s Japanom da nismo osigurali trgovinski sporazum između Velike Britanije i Japana".