potpredsjednik vlade

Štromar: Izbori pokazali koliko je razjedinjena liberalna ideja u Hrvatskoj

29.05.2019 u 12:10

Bionic
Reading

HNS-ov potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar ustvrdio je u srijedu da su europarlamentarni izbori pokazali koliko je liberalna ideja u Hrvatskoj razjedinjena, pa bi bilo nužno da se stranke liberalne opcije ujedine i zajedno izađu na neke od nadolazećih izbora

Štromar je na konferenciji za novinare na kojoj je predstavio mjere za rasterećenje gospodarstva od parafiskalnih nameta, na novinarski upit odbacio nagađanja da se u HNS-u traži odgovornost vodstva stranke zbog izbornih rezultata.

"Imali smo 10.000 glasova više na ovim izborima nego na onima prije pet godina. Prije pet godina se nije dovodilo u pitanje vodstvo, a mislim da se ne treba niti sada. Najjača smo liberalna opcija, imamo 28.000 glasova. Da su redovni izbori za parlament imali bi zastupnike u Saboru po tom rezultatu", ustvrdio je HNS-ov potpredsjednik Vlade.

Ocijenio je da su europarlamentarni izbori pokazali koliko je razjedinjena liberalna ideja pa bi "bilo nužno da se ujedinimo i na nekim slijedećim izborima idemo čim je moguće više liberalnih stranaka zajedno".

Štromar pritom na umu ima "sve liberalne opcije", podsjetio je kako je HNS prije šest mjeseci poslao poziv strankama koje zastupaju liberalnu ideju da zajedno izađu na ove izbore.

Pozvan na policiju zbog slučaja krađe identiteta političarima

Štromar je potvrdio da je pozvan na policiju zbog slučaja krađe identiteta nekim političarima, ali nije želio ništa detaljnije govoriti jer je istraga u tijeku.

Mediji su objavili da su neki političari, među kojima SDP-ovci Siniša Hajdaš Dončić i Marko Vešligaj, HDZ-ov Žarko Tušek i HNS-ovci Milorad Batinić, Matija Posavec i Predrag Štromar žrtve krađe identiteta.

Navodno se jedna tvrtka poslužila njihovim OIB-om i adresama koje su objavljene na kandidacijskim listama te fiktivno prikazala da im je isplatila novac. O tome se trenutno vodi kriminalistička obrada u PU krapinsko-zagorskoj.

"Da, pozvan sam na policiju, nije ugodno kad vas zovu, ali mislim da za ovu državu ne bi bilo dobro da je nešto drugo bilo u pitanju. Vidim danas u medijima da nisam jedini. Ne smijem više ništa govoriti, istraga je u tijeku", kazao je Štromar.

Nije konkretno odgovorio smatra li da su političari nedovoljno zaštićeni što se tiče podataka, poručivši kako nije dobro da su neke stvari toliko javne.

"Radimo intenzivno na tome da zaštitimo građane, njihove podatke, a mi političari očito nismo obični građani i moramo imati više podataka u javnosti. Neke stvari nisu dobre da su toliko javne ali do OIB-a mislim da svatko lako dođe, on je javni", kazao je.

Na novinarsku opasku da OIB nije trebao biti javni podatak, najavio je da će ministru uprave Lovri Kuščeviću postaviti to pitanje.