NEJEDNAKOST ŠANSI

Štromar: Amandmanima na proračun do novca za prijevoz učenika

11.03.2016 u 13:41

Bionic
Reading

Varaždinski župan Predrag Štromar pozvao je u petak sve saborske zastupnike iz Varaždinske županije i sa sjevera Hrvatske da amandmanima na prijedlog ovogodišnjeg državnog proračuna izmijene Vladinu odluku kojom je predviđeno smanjenje državnih subvencija za prijevoz srednjoškolaca, koji u školu putuju javnim prijevozom

'Od početka idućeg mjeseca srednjoškolci s područja Varaždinske županije plaćat će veće cijene prijevoza do škole i vlakom i autobusom, a od početka idućeg godine te će se cijene još više povećati. Posljedica je to donošenja novog proračuna u kojem je Vlada predložila smanjenje iznosa za sufinanciranje prijevoza za 94 milijuna kuna i namjere da se od iduće školske godine prijevoz sufinancira prema imovinskom cenzusu', rekao je Štromar konferenciji za novinare.

Novinarima je ponudio i brojke s kojima će se od početka travnja suočiti brojni roditelji, s obzirom da u Varaždinskoj županiji 5.439 srednjoškolaca putuje autobusom ili vlakom do škole. Primjerice, svi oni koji od škole žive više od 41 kilometra udaljenosti, a putuju autobusom, kartu će plaćati 750 kuna, a od rujna 1.300 kuna - dosad se karta plaćala 100 kuna, dok je preostali iznos bio sufinanciran.

Mnogi roditelji morat će razmisliti hoće li djeci moći osigurati srednjoškolsko obrazovanje

Bit će to, upozorio je Štromar, veliki financijski udarac za obitelji, a mnogi će morati razmisliti hoće li moći svojoj djeci osigurati srednjoškolsko obrazovanje. Istaknuo je, naime, da će roditelji za svakog srednjoškolca koji putuje iz udaljenijih mjesta poput Trakošćana ili Vrbna za sljedeću školsku godinu morati naći otprilike 10.000 kuna. 'Za mnoge obitelji to je jednostavno neostvarivo', poručio je.

Ipak, nada se da će se takva Vladina odluka promijeniti do izglasavanja proračuna, pa je stoga pozvao sve saborske zastupnike iz Varaždinske županija i sa sjevera Hrvatske amandmanima na proračun izmijene tu odluku.

Vratite nam ta sredstva

'Vratite ta sredstva jer ona nisu velika i ima mjesta gdje se to može nadomjestiti. Ako Vlada to neće predložiti, mi ćemo predložiti amandmane. Ima dosta saborskih zastupnika koji su glasali za premijera i za sporazum. Tu su i dva zastupnika iz naše županije, Robert Podolnjak (Most) i Radimir Čačić (Reformisti), koji su glasali za ovu Vladu. Pozivam ih da svi podnesu amandmane i da promijene odnos prema našoj županiji', kazao je župan Štromar.

Pročelnik županije zadužen za obrazovanje Miroslav Huđek napomenuo je da 5.439 srednjoškolaca koristi prijevoz, što je oko 65 posto ukupnog broja učenika. Ujedno ih je više od 500 iz drugih županija što, kaže, govori o kvaliteti obrazovanja u Varaždinskoj županiji. Istaknuo je da se taj sustav temelji na dva stupa , jednakost šansi i solidarnost, te poručio: 'Sve je to ovom odlukom narušeno'.

Prema Vladinom prijedlogu proračuna, udio države u sufinanciranju mjesnog i međumjesnog prijevoza srednjoškolaca iz proračuna smanjio bi se od iduće školske godine sa 75 na 50 posto, pri čemu se za socijalno ranjive skupine zadržava financiranje u stopostotnom iznosu. Na taj bi način, kažu u Banskim dvorima, država godišnje uštedjela oko 94 milijuna kuna.