AFERA PET ZVJEZDICA

Štrok: Antun Kralj je tražio 'cash' za sve dozvole

22.01.2013 u 17:16

Bionic
Reading

Na Županijskome sudu u Splitu danas je počelo suđenje bivšem pomoćniku predstojnika Ureda državne uprave u Dubrovačko-neretvanskoj županiji Ivi Žeravici, dubrovačkom poduzetniku Antunu Kralju i njegovu sinu Antoanu, koji se terete da su od vlasnika dubrovačkog hotela ‘Bellevue’ Gorana Štroka tražili ukupno 440 tisuća eura mita kako bi mu pribavili uporabne dozvole.

Goran Štrok izjavio je kako ostaje pri iskazu koji je dao u istrazi prije šest godina.

‘U hotel 'Bellevue' sam uložio 25 milijuna eura, a zbog cijele situacije oko realiziranja dozvola, za pomoć sam čak zvao i tadašnjeg ministra turizma. Ne sjećam mu se imena, ali znam da je bio HSS-ovac. Želio sam da se hotel otvori i da mi on u tome pomogne. Sud bi trebao uzeti u obzir da je od cijelog slučaja proteklo stvarno dosta godina, zbog čega se ne mogu sjetiti svih detalja, no bude li trebalo, sve mogu dostaviti u pisanom obliku. Isto tako, treba uzeti u obzir i činjenicu da su ta gospoda od mene tražila novac i da su korumpirani’, rekao je Štrok u današnjem svjedočenju i dodao kako su od njega nekoliko puta za dozvole tražili novac.

Branitelj prvookrivljenoga pitao je Štroka kako to da je na zapisnik izjavio da je mito trebao uplatiti preko računa. ‘Pa kako se to mito može plaćati preko računa? Koja bi svrha tog računa bila?’ upitao je branitelj, na što mu je svjedok odgovorio da je uplatu preko računa tražio Ivo Žeravica, no on osobno na to nije pristao.

‘Antun Kralj je tražio 'cash' za sve dozvole. Oboje su od mene tražili novac i ovo što ja govorim je istina’, dodao je Štrok.
Drugi svjedok, direktor hotela ‘Bellevue’ Josip Mikulić rekao je kako ‘nema direktnih saznanja o samome djelu’.

U optužnici stoji da su Ivo Žeravica i Antun Kralj tražili 120.000 eura od Gorana Štroka za dozvolu, no on nije na to pristao, nakon čega je sam Ivo Žeravica tražio 200.000 eura.

Kako se navodi u optužnici, Štrok je odbio dati mito od 200.000 kuna Žeravici, nakon čega je zaključeno da njegov hotel nema uvjete za dobivanje uporabne dozvole.

Žeravicu optužnica tereti da je ponovno od Štroka tražio 120.000 eura kako bi mu nakon lokacijske izdao i dopunu građevinske dozvole.
Istraga o tom slučaju, poznatom kao afera ‘Pet zvjezdica’, počela je krajem 2007. godine, a optužnica je podignuta u ljeto 2008.

Optužene je Štrok tužio za iznuđivanje mita, a kao dokaz USKOK-u je ponudio snimku razgovora na kojoj se čuje kako od njega žele iznuditi novac. Optužnica nije odmah postala pravomoćna jer su bile sporne snimke koje je Štrok načinio tijekom, ali i prije tajnih mjera nadzora. Štrok je naime razgovor snimao sam dok još nije bio USKOK-ov pouzdanik.

Vrhovni sud RH odlučio je da se sporni dio snimki izdvoji, a nakon toga USKOK je promijenio i nadopunio optužni akt koji je postao pravomoćan. Glavna rasprava nije najavljena prije jer je Županijski sud u Splitu tražio promjenu ovlasti smatrajući da je za vođenje tog postupka mjerodavan Općinski sud u Dubrovniku. Vrhovni sud lani je naredio da se suđenje održi na Županijskome sudu u Splitu.
Nakon suđenja Goran Štrok izjavio je novinarima da su optuženici ucjenjivali njega, ali i mnoge druge koji su tada gradili.

‘To je tada bio način života u Dubrovniku. Uložio sam ogroman novac, a na kraju mi je posao propao jer su me kočili na sve strane, ucjenjivali, tražili novac. Nastavi li se na taj način poslovanje, nikada investitori neće doći ovdje. I ono što želim reći je da sam povrijeđen što su me branitelji okrivljenih danas u sudnici mučili s nebitnim pitanjima’, rekao je Štrok.

Suđenje se nastavlja sutra ispitivanjem novog svjedoka.