JOSIPOVIĆ I VRDOLJAK JEDINSTVENI

'Strateške odluke za Inu tek nakon temeljite studije'

15.10.2014 u 18:21

Bionic
Reading

Strateške odluke o budućnosti Ine ne bi se trebale donositi bez temeljite studije, koja će biti detaljno i kritički analizirana između glavnih dioničara te unutar kompanije, dogovoreno je na nedavnom sastanku predsjednika Republike Ive Josipovića, ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka te predstavnika Uprave Ine i sindikata koji djeluju u toj tvrtki, priopćeno je danas iz Ministarstva gospodarstva

Sastanak je održan 13. listopada na inicijativu Ininih sindikata i branitelja udruženih u Stožer za obranu Rafinerije nafte Sisak.

"Stav Ministarstva gospodarstva je da je sastanak kod predsjednika Josipovića pokazao jedinstveni stav institucija RH za zaštitu nacionalnih interesa sukladno hrvatskim zakonima", navodi se u priopćenju.

Uz pregovore s MOL-om pokrenute prije godinu dana, bio je to još jedan od načina kako doći do zaštite hrvatskih nacionalnih interesa u, za Hrvatsku strateški važnoj, energetskoj kompaniji Ini, kaže se u obavijesti Ministarstva gospodarstva.

MOL je u Inu ušao kao strateški partner, a ne kao financijski ulagač i preuzimatelj. Stoga je mišljenje Ministarstva gospodarstva da se MOL tako i mora ponašati ne ignorirajući činjenicu strateške orijentacije Ine kao vertikalno integrirane, razvijene, regionalne kompanije, a ne kao podružnice MOL-a", zaključuje se u priopćenju Ministarstva gospodarstva.

Ured predsjednika Republike sinoć je potvrdio da je u ponedjeljak u Uredu predsjednika održan sastanak na kojem su, uz članove Stožera za obranu Rafinerije nafte Sisak, bili i hrvatski članovi Uprave Ine i predsjednik Uprave Zoltan Aldott, te ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.

Stav članova Stožera, naveli su iz Ureda predsjednika, bio je da Rafinerija može opstati, a postignut je dogovor da se strateške odluke o budućnosti Ine ne donose bez temeljite studije i jasne projekcije o budućnosti Ine.

Članovi Stožera za obranu Rafinerije nafte Sisak, nakon sastanka kod predsjednika, izrazili su optimizam kada je u pitanju sudbina Rafinerije.