POTPORA IZ OSIJEKA

Strasti oko Ergele Đakovo se ne stišavaju

13.08.2010 u 13:56

Bionic
Reading

Ne promijeni li Vlada RH odluku o pripajanju Državne ergele lipicanaca Đakovo Hrvatskom centru za konjogojstvo u Lipiku, skupština Osječko-baranjske županije održat će tematsku sjednicu već ovog mjeseca, najavio je danas predsjednik skupštine Zlatko Maksimović na sastanku s đakovačkim gradonačelnikom Zoranom Vinkovićem u Đakovu

Maksimović ocjenjuje da Vlada nema uporišta za odluku, koju javnost i gradska vlast kritiziraju od prošlog mjeseca, s obzirom na 500-godišnju tradiciju konjogojstva u Đakovu, a uvjeren je i da se ne bi ostvarile uštede, što je Vladin glavni argument.

'Ne donese li se razumna izmjena ove odluke, skupština će se sastati i riješit ćemo to u najkraćem mogućem roku', izjavio je medijima Maksimović, stranački kolega SDP-ovog gradonačelnika Vinkovića.

Vinković traži ostavku ministra uprave Davorina Mlakara koji je sastavio sporni prijedlog odluke koja se našla pred članovima Vlade krajem prošlog mjeseca. 'Pogrešno su prikazani telefonski i troškovi najma. Ergela ne plaća 582 tisuće najma, što je nakon plaća jedan od najvećih troškova u tom netočnom budžetu.'

U Đakovu je dosad peticijom prikupljeno oko 10 tisuća potpisa protiv Vladine odluke, a sutra se otvara štand i na zagrebačkom Trgu bana Jelačića. Peticija će se potpisivati do 20. kolovoza, što je Vinkovićev rok, nakon kojega kreću novi prosvjedi.

Vinković je ponovio poziv premijerki Jadranki Kosor na sastanak u Đakovu na kojem bi iznio i ostalu problematiku – pitanje gradskog rodilišta, vlasništva nad Mimozom, bivšom upravnom zgradom IPK Đakova, te vlasništva zgrade Hrvatskog doma koji zjapi prazan u centru grada otkako se iselilo Ministarstvo obrane. Grad Đakovo unutra bi mogao smjestiti ustanove poput glazbene škole, objašnjava Vinković, nakon riješenog pitanja upisa vlasništva.

S Maksimovićem je razgovarao i o štetama od tri ovogodišnje proglašene elementarne nepogode na području grada, koje iznose oko 80 milijuna kuna. U okviru razgovora o pripremama županijskog proračuna za sljedeću godinu Vinković je najavio da će tražiti da županija sudjeluje u obnovi Strossmayerova trga koja je, zajedno s mogućim arheološkim radovima, procijenjena na 22 milijuna kuna.