BROJE SE ŽRTVE

Strašan tornado poharao okolicu Venecije

10.07.2015 u 10:23

Bionic
Reading

Razorni tornado kategorije F2 u srijedu je poharao okolicu Venecije. Vjetar čija je brzina dosezala 240 km/h rušio je kuće, čupao stabla i uništavao automobile

Prema talijanskim medijima, poginule su dvije osobe, a deseci su ozlijeđeni. Il Gazzettino piše da je jedna osoba poginula u urušavanju kuće, a La Repubblica da je druga poginula kada je pijavica podigla automobil u zrak i potom ga bacila na tlo. Prema oba lista, ozlijeđeno je između 15 i 20 ljudi.

U području između gradova Dolo i Mira kojim je prošao tornado neki su stanovnici privremeno evakuirani iz svojih domova.

Jaka superćelijska oluja razvila se nakon ekstremnih vrućina u poslijepodnevnim satima na području regije Veneto. Portal meteoweb.eu piše da je tornado bio kategorije F2 s vjetrovima od 240 km/h. Služba European Severe Weather Database objavila je pak da se tornado formirao oko 5 sati i 30 minuta.

Neki Talijani snimili su tornado iz svojih automobila. Tijekom snimke čuju se krici preplašene žene. Kada vozač vidi da se tornado približava, okreće automobil i bježi u suprotnom smjeru (pogledajte snimku dolje).

Predsjednik regije Veneto sazvao je izvanrednu sjednicu regionalnog vijeća.

Jaka tornada formiraju se obično u priobalnim područjima u ljetnim mjesecima. Osobito snažni haraju američkim jugom. Skala Fujita klasificira tornada prema razornosti od F0 do F5, odnosno od vjetrova koji uzrokuju male do onih koji uzrokuju nevjerojatne štete. Tornado kategorije F2 uzrokuje znatne štete, a širina puta razaranja mu je do 250 metara. Ovaj jučerašnji bio je gotovo na granici između kategorija F2 i F3.

Tornado u kategoriji F5 može puhati brzinama od 512 km na sat, a širina puta razaranja kreće mu se do 1100 metara.

Prema klimatološkim modelima, moć vjetrova poput tornada i uragana s globalnim bi zatopljenjem trebala rasti.