PA DOKLE!?

Stranke će vam uzeti 5 milijuna kuna više nego lani

05.12.2014 u 13:22

Bionic
Reading

Parlamentarne stranke za sljedeću godinu dobit će pet milijuna kuna više iz proračuna nego ove godine. Takvu odluku donio je saborski Odbor za Ustav, poslovnik i politički sustav, koji je na današnjoj sjednici odlučivao o raspodjeli novca namijenjenog financiranju parlamentarnih stranaka i nezavisnih zastupnika

Stranke će dobiti ukupno 55 milijuna kuna, koje im se raspodjeljuju sukladno broju zastupničkih mandata koje su imale u trenutku konstituiranja ovog saziva Sabora, a isplaćuju od početka 2015., i to u četiri jednake rate.

SDP će tako za svoja 42 zastupnika i 19 zastupnica dobiti 22,24 milijuna kuna, što je za 1,8 milijuna kuna više nego ove godine. HDZ će dobiti 16,2 milijuna kuna, odnosno 1,7 milijuna više nego lani.

Treći po visini sredstava iz proračuna je HNS kojem je namijenjeno 4,7 milijuna kuna. Laburisti će dobiti 2,15 milijuna, a HDSSB 2,12 milijuna kuna, dok će nešto više od milijun kuna pripasti IDS-u, HSU-u i SDSS-u.

Stranka Željka Keruma HGS dobit će nešto manje od 743 tisuće proračunskih kuna, dok će stranke s jednim zastupnikom i nezavisnim zastupnicima, ovisno o spolu, dobiti između 354 i 390 tisuća kuna.

Odlučivanje o raspodjeli novca prošlo je uglavnom bez rasprave, osim što je predsjednik Odbora za Ustav Peđa Grbin u jednom trenutku izrazio žaljenje što na sjednici nema zastupnika HDZ-a.

'Pretpostavljam da neće opet kukati kada budu u problemima s isplatom plaća', bocnuo je Grbin.