SLOVENIJA BEZ VLADE

Stranka umirovljenika počela razgovore s Janšom

20.01.2012 u 14:48

Bionic
Reading

Demokratska stranka slovenskih umirovljenika (DESUS) počela je u petak razgovore o ulasku u moguću koalicijsku vladu koju bi vodio Janez Janša. 'Pregovori su započeli i nastavit će se u subotu', izjavio je kratko Janša nakon razgovora s predsjednikom DESUS-a Karlom Erjevcem

Janšina Slovenska demokratska stranka (SDS) na prijevremenim izborima 4. prosinca 2011. osvojila je dva zastupnička mandata manje od relativnog izbornog pobjednika Zorana Jankovića i njegove stranke Pozitivna Slovenija koja u novom parlamentu ima 28 zastupnika. Janković, međutim, kao prvi predloženi mandatar nije uspio dobiti potrebnu većinu u parlamentu za koaliciju lijevog centra.

Nakon što na dobar prijem kod stranaka nije naišla ni ideja predsjednika države Danila Tuerka da bankara Marka Voljča prihvate kao 'tehničkog' mandatara, otvorile su se mogućnosti za formiranje vlade desnog centra koju bi vodio bivši premijer Janez Janša.

Stranka DESUS, koja je u prvom pokušaju u parlamentu podržala Jankovića, odlučila je krenuti u pregovore s Janšom, tumačeći to kao jedinu realnu mogućnost za prekid dosadašnje političke pat situacije i opasnosti ponovnih izbora.

Erjavec je nakon susreta s Janšom potvrdio da će se razgovori o mogućem ulasku te stranke u koalicijsku vladu koju bi vodio Janša nastaviti.

Koalicija za izlazak Slovenije iz krize

'Ako dođe do dogovora, to bi bila koalicija za izlazak Slovenije iz krize, a ne ideološka koalicija', rekao je Erjavec, reagirajući tako na kritike da je 'izdao' biračko tijelo koje DESUS shvaća kao socijalnu stranku bližu ljevici.

'Ne bismo sudjelovali u vladi koja bi otvarala ideološke teme', rekao je Erjavec, dodajući da njegova stranka ne bi bila u vladi koja bi uvela vjeronauk u javne škole i da je od Janše dobio jamstva da se to ne bi dogodilo.

Nakon što Janković kao prvi predloženi mandatar nije dobio potporu u parlamentu, načelnu suglasnost za pristupanje Janšinoj koaliciji već su dali Slovenska pučka stranka (SLS), Građanska lista Gregora Viranta i kršćansko narodna stranka Nova Slovenija (NSI). Te tri stranke zajedno s Janšinom Slovenskom demokratskom strankom u 90-članskom parlamentu imaju 44 zastupnika, dva manje od natpolovične većine te zato stvaranje koalicije koju bi predvodio Janša ovisi upravo o šest glasova stranke umirovljenika.

Predsjednik DESUS-a Karl Erjavec, koji stranku vodi od 2005. godine, 52-godišnji je diplomirani pravnik. On je bio ministar obrane u vladi Janeza Janše koja je djelovala od 2004. do 2008. godine, a u vladi Boruta Pahora prve dvije godine ministar za okoliš i prostor. S te je dužnosti smijenjen zbog navodnih nepravilnosti u ministarstvu koje je utvrdila državna revizija. Slovenski mediji navode da bi u budućoj Janšinoj vladi, ako dođe do njena formiranja, zauzeo mjesto ministra vanjskih poslova.

Slovenski predsjednik Danilo Tuerk do srijede idućeg tjedna mora odlučiti koga predložiti za mandatara, a mandatara s deset potpisa zastupnika mogu u drugom pokušaju predlagati i stranke. Glasovanje o novom mandataru zakazano je za subotu sljedećeg tjedna na izvanrednoj sjednici parlamenta.