APSURD U AUSTRIJI

Stranka koja se bori za prava poniženih muškaraca

  • Autor: Gordan Duhaček
  • Zadnja izmjena 07.08.2012 09:29
  • Objavljeno 07.08.2012 u 09:29
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

U Austriji je 2009. godine osnovana Muška stranka (Die Männerpartei), koja se sada aktivirala te najavljuje izlazak na parlamentarne izbore sljedeće godine. Ankete Muškoj stranci ne daju nikakve šanse, što austrijske medije ne sprečava da se zabavljaju na račun boraca protiv 'nečovječnog feminizma', kako Mušku stranku opisuje njezin potpredsjednik Hannes Hausbichler

Muškarce se svugdje ismijava, primjerice u seriji 'Seks i grad' ili u pjesmi 'Männer sind Schweine' (prijevod: Muškarci su svinje) njemačke punk grupe Die Ärzte, povjerio se u razgovoru za austrijski tjednik Profil potpredsjednik Muške strankeHannes Hausbichler. 'Muškarce se svakodnevno ponižava!' zavapio je tehničar Hausbichler, kojemu je njegova višegodišnja potlačenost dala motiva da se aktivno uključi u politiku i počne se boriti za prava muškaraca.

'Naše društvo je ispunjeno dubokom mržnjom prema muškarcima', kaže Hausbichler, kojemu smeta i austrijski zakon o ravnopravnosti spolova.
Iako ovo nije prvi slučaj muškog kukanja zbog polaganog gubljenja višestoljetnih privilegija u društvu, osnivanje i aktivnosti austrijske Muške stranke ipak su novi korak u apsurdnoj borbi muškog roda protiv budućnosti. Stranku je osnovao te je i vodi 47-godišnji Oliver Peter Hoffmann, informatičar koji se nekada deklarirao kao liberal, no primijetio je i među njima 'mnogo seksizma usmjerenog protiv muškaraca'. U stranačkom programu je jasno definiran i glavni neprijatelj, a to je naravno feminizam, koji je 'nečovječan'. Kada je pak riječ o važnim političkim temama poput ekonomije, eurozone ili prometa, Muška stranka baš i nema jasne stavove, zapravo nikakve, no po pitanjima feminizma dijele mišljenje Andersa Breivika.

'Žene su i zakonski u prednosti te nemaju nikakvih obaveza, dok ih muškarci imaju sve više', objašnjava predsjednik stranke Hoffmann, kojega također pogađa i postojanje sigurnih kuća za žene koje su žrtve obiteljskog nasilja. 'Kad dođe tamo pretučeni muškarac, nitko mu ne želi pomoći!' snebiva se Hoffmann. On naročito ne voli austrijsku ministricu za žene Gabriele Heinisch-Hosek koja, po njegovom mišljenju, 'vodi klijentelističku politiku' u korist žena. Pa neće valjda u korist muškaraca?!


Da stvar bude još bizarnija, Muška stranka ima – glasnogovornicu, Carin Breuss. Iz njezinih usta izlaze ovakvi biseri: 'Prava je istina da žene uopće ne vole imati karijeru. Priroda je predvidjela da žene rađaju djecu.' Muška stranka želi uspostaviti, kako kaže njezin program, 'ravnopravnost muškaraca, žena i djece', i to tako što bi se uveo vojni rok za oba spola, kao i jednake godine za odlazak u mirovinu. Nadalje, potrebno je ukinuti zakon o ravnopravnosti spolova koji je 'duboko diskriminirajući prema muškarcima', navode iz Muške stranke.

Zasad njihov politički program glasače nije oduševio, pa su na lokalnim izborima u Beču 2010. osvojili cijeli 514 glasova. U svim anketama je Muška stranka daleko ispod izbornog praga od pet posto, no odlučeno je da će se sljedeće godine izaći i na parlamentarne izbore, kako javlja bečki dnevnik Der Standard. Na to ih je potaknuo stav predsjednice parlamenta Barbare Prammer, koja je izjavila da bi na listama stranaka trebalo biti pola žena. 'To je otvoreni seksizam i traženje uvođenja besmislenih kvota!' kliknuo je za ORF potpredsjednik Muške stranke Hannes Hausbichler dodajući da zbog toga njegova stranka želi ući u parlament: 'To je naša dužnost prema Austrijancima koji vjeruju u pravdu.'

Hausbichler tvrdi da će Muška stranka dotad imati i kompletan politički program koji će pokriti sve važne teme, kao i da na izborima očekuje veliku podršku žena jer 'mi smo prvenstveno ljudska stranka'. A i žene su ljudi, kažu.

Sve u svemu, dobrim poznavateljima austrijske političke scene se činilo da se ništa luđe od Slobodarske stranke pokojnogrga Haidera ne može pojaviti, ali ih je Muška stranka demantirala. Doduše, s takvim neprijateljima se feministice nemaju čega plašiti, dok će se muškarci doista moći uvjerljivo početi žaliti kako ih ponižava. Tko? Pa Muška stranka, naravno.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi