SKORO 15 TISUĆA FANOVA

Stranica 'Mladi Napustimo Hrvatsku' postaje hit na Fejsu

  • Autor: Marko Stričević
  • Zadnja izmjena 25.09.2012 14:56
  • Objavljeno 25.09.2012 u 14:56
Glad siromaštvo

Glad siromaštvo

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Nedavno pokrenuta stranica na Facebooku pod sloganom 'Mladi Napustimo Hrvatsku' stekla je gotovo 15 tisuća poklonika, a popularnost joj i dalje ubrzano raste

Osnivač stranice pravopisno indolentnog naziva hvali se da je golemu posjećenost postigao za samo 24 sata, mada činjenice kažu da stranica postoji od 3. rujna ove godine. No činjenica je i da broj pristaša raste munjevito, pogotovo otkad su se za nju zainteresirali mediji. Danas.hr doznaje da je autor stranice hrvatski ekonomist na stručnom usavršavanju u Njemačkoj. Vodi depersonaliziranu kampanju.

Za avatar stranice stavljena je zastava Kanade – jedne od 'obećanih zemalja' u hrvatskoj iseljeničkoj predaji. Pozadinska fotografija nudi panoramu Toronta, najvećeg kanadskog grada.

Autor stranice 'oprašta se' od domovine karikaturama vlade, fotografijama penzionera koji kopaju po smeću i postovima koji nude uvid u nove domete PR-populizma, poput odgovora kritičarima koji ga zahrđalim ideološkim arsenalom optužuju za izdaju rodne grude i nemoralni individualizam:

'Ljudi, ovo je naša domovina. Vi ste naša braća, prijatelji i poznanici. Zajedno možemo promijeniti naše društvo, ali dopustite da izađemo iz ove 'rupe', kako bi donijeli 'uže' i njime izbavili sve!'

Pritom se, naravno, ne objašnjava po čemu bi to njegova nova generacija povratnika iz pametnijeg i boljeg svijeta trebala biti uspješnija od one koja se u Hrvatsku vratila tijekom 90-ih godina prošlog stoljeća.

Za divno čudo, zid (wall) stranice s komentarima ovog puta nije raspolutio građane na partizane i ustaše, odnosno na Jugoslavene i Hrvatine. Sada su na jednoj strani zgađeni i frustrirani 'individualci' koji sebe poimaju kao nedovoljno cijenjeno blago države, a na drugoj su 'patrioti' koji vrijeđaju prve i nastoje ih moralno diskreditirati prozivajući ih izdajicama i gudeći po milijarditi put o braniteljima koji su ginuli, tobože za njihovu slobodu (autoritarne ucjene tog tipa dobro su poznate još iz vremena kada su dežurni branitelji bili partizani).

Međutim, nijedna strana ne polaže puno na artikulaciju svojih stavova, niti na doprinos osvještavanju temeljnih društvenih problema. Tako većina zagovornika emigracije po zidu ostavlja tek isprazne, često nepismene brirtijaške fraze o zemlji u kojoj je 'sve sjebano', ili dobacuje patetične maštalice poput bijega na Jamajku ili u Maroko.

Jedna od glavnih linija argumentacije koja se može ičitati jest klasni sukob: 'patriotima' se pokušava objasniti da izdajice nisu mlade generacije, nego su to odavno političke i ekonomske oligarhije kojima je nacionalistički mit samo sredstvo manipulacije i održavanja nakaradnih društvenih odnosa uspostavljenih poslije rušenja jugoslavenskog socijalizma.

Stranica i rasprave koje se na njoj vode zasad ne nude osobito mnogo materijala, institucija, izvještaja, zakona, statističke građe i sličnih podatka koji bi doista bili od pomoći mladim ljudima zainteresiranima za problematiku odlaska ili neodlaska u emigraciju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi