POLICIJSKA SURADNJA

'Strancima stvaramo dojam da je Hrvatska sigurna'

  • Autor: Karmen Mrkić
  • Zadnja izmjena 19.05.2010 14:00
  • Objavljeno 19.05.2010 u 13:34
Policijska konferencija

Policijska konferencija

Izvor: tportal.hr / Autor: Karmen Mrkić

Peta Konferencija čelnika policija uoči turističke sezone počela je danas u Grand Hotelu 4 opatijska cvijeta u Opatiji, a u njezinom radu sudjeluju ravnatelji, direktori ili visoki predstavnici policija iz devet zemalja te predstavnici Interpola

Radi se o hrvatskom projektu, pod pokroviteljstvom predsjednice Vlade RH Jadranke Kosor, koji je pokrenut 2006. i koji podrazumijeva boravak i rad stranih policijskih timova u Hrvatskoj tijekom ljetnih mjeseci.

'Cilj projekta je da se nastoji stvoriti dojam kod stranih gostiju u RH kako je Hrvatska doista sigurna zemlja i poželjna turistička destinacija te da se prevladaju jezične barijere između stranaca i policije, koja prema njima postupa', rekao je glasnogovornik policije RH Krunoslav Borovec. Projekt se, naglasio je, pokazao izuzetno dobrim što je potvrdio i Interpol, koji je ovaj projekt kao model predložio i drugim njegovim članicama koje su svjetski poznate turističke destinacije.

'Uvjeren sam kako svi mi dijelimo mišljenje da globalni civilizacijski trendovi uvjetuju da se sigurnošću više ne možemo baviti samo unutar granica svoje države, već moramo biti otvoreni i spremni na razmjenu informacija, ideja, ali i ljudskih potencijala kako bismo uspješno odgovorili svim izazovima modernog doba', rekao je na konferenciji domaćin, ravnatelj policije RH Oliver Grbić. Istaknuo je da upravo zato model razmjene policijskih službenika, radi prometa i određenih policijskih zadaća, postaje sve češće praksa unutar policijskih europskih zemalja, i to ne samo između policija zemalja članica EU, već i zemalja koje se nalaze na putu pristupanja EU.

Na konferenciji su zatim, kao i svake godine, potpisani memorandumi o suradnji, između svih policijskih organizacija sudionica ovog projekta, na temelju kojih će tijekom predstojeće turističke sezone u Hrvatskoj boraviti i raditi policijski službenici iz Austrije, Slovačke, Francuske, Češke, Mađarske, Poljske i Njemačke.

Na području dubrovačko-neretvanske PU, ove će godine raditi policajci iz Francuske i Interpola, na području primorsko-goranske PU Bavarci i Slovaci, na području splitsko-dalmatinske PU Česi i Slovaci, na području šibensko-kninske PU Česi, na području zadarske PU Mađari i Poljaci te na području istarske PU Austrijanci i Bavarci.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!