KRIZA VLASTI I RAFIK HARIRI

Strah od novoga rata u Libanonu

18.01.2011 u 10:18

Bionic
Reading

Konzultacije o novoj libanonskoj vladi koje su se trebale održati u ponedjeljak nakon pada vlade Saada Haririja, odgođene su za 24. i 25. siječnja, u atmosferi povećane napetosti zbog istrage o ubojstvu bivšeg libanonskog premijera Rafika Haririja, objavljeno je u utorak iz ureda predsjednika Michela Suleimana.

Glavni tužitelj Posebnog UN-ovog suda za Libanon podigao je u ponedjeljak optužnicu za ubojstvo Rafika Haririja, Saadova oca, u 2005.u kojoj je glavnim krivcem opisan Hezbolah.

Pregovori sa zastupnicima o imenovanju novog premijera trebali su početi u ponedjeljak, ali je predsjednik Michel Sleimane odlučio da će ih odgoditi za 24. i 25. siječnja, "pošto je ocijenio stajališta različitih strana u Libanonu".

Sukob oko istrage Haririjeva ubojstva i odbijanje Hezbolaha da prihvati posebni UN-ov sud završili su u srijedu ostavkom ministara Hezbollaha i njihovih saveznika, zbog čega je pala vlada nacionalnog jedinstva.

Vođa Hezbollaha, Hassan Nasrallah rekao je već da oporba koju predvodi njegova stranka neće predložiti Saada Haririja za premijera.

Međunarodna zajednica strahuje da bi kriza u Libanonu mogla potaknuti ponovno izbijanje građanskog rata u toj zemlji. Kriza prijeti i libanonskom gospodarstvu koje već 'šepa' unatoč solidnom bankarskom sektoru.

Na skupu u Damasku turski premijer Recep Tayyip Erdogan, katarski emir šeik Ahmad ben Halifa al-Tani i sirijski predsjednik Bašar al-Asad zauzeli su se za novo posredovanje Sirije i Saudijske Arabije u rješavanju političke krize u Libanonu, izvijestila je službena agencija Sana.