srpljen spašen

Stotinjak Ukrajinaca blokirano dva dana u autobusu na talijansko-slovenskoj granici

14.03.2020 u 17:27

Bionic
Reading

Slovenske vlasti u subotu nastoje pronaći rješenje za evakuaciju stotinjak ukrajinskih sezonskih radnika koji su već dva dana zarobljeni u autobusima na slovensko-talijanskoj granici, nakon uspostave pooštrenih kontrola u Europi zbog koronavirusa. "Umorna sam poput svih putnika", rekla je za AFP Julija Vural, jedna od stotinu i jedne osobe koje su provele dvije noći u dvama autobusima.

Vozila su krenula iz Salerna u talijanskoj pokrajini Kampaniji te su bez incidenata prešla granicu na talijanskoj strani. No Slovenija, koja je zatvorila svoje granice, nastojeći usporiti širenje koronavirusa u vlastitoj državi, vozače je primorala da se zaustave na Sežani.

Po izvorima bliskim lokalnoj slovenskoj policiji s kojima je razgovarao AFP, Slovenija, koja u subotu ima potvrđen 181 slučaj koronavirusa, strahuje da Hrvatska i Mađarska neće propustiti autobuse te ih je radije zaustavila na Sežani dok se čeka odgovarajuće rješenje.

"Činimo sve da bismo što prije stvorili humanitarni koridor" koji će putnicima, a među njima je i dvoje djece u dobi od 5 i 6 godina, omogućiti povratak kući, stoji u priopćenju slovenskoga ministarstva vanjskih poslova te se dodaje da su putnicima dostavljeni voda i hrana. 

Austrija i Slovenija u srijedu su ponovno uspostavile graničnu kontrolu s Italijom i sada putnici moraju dokazati da nisu zaraženi Covidom-19.

Ponovne granične kontrole unutar šengenskog područja izazvalo je slične mjere i u susjednim državama, po sistemu domino efekta. 

Ukrajinskim je putnicima izmjerena temperatura. Kod nijednog od njih nisu se razvili simptomi koronavirusa. No među njima je nekoliko dijabetičara, zbog čega je slovenska hitna pomoć poslana na teren. Neki među njima možda više neće moći nastaviti putovanje autobusom. 

Glasnogovornica ukrajinskog predsjedništva novinarima je u petak kazala da će Kijev poduzeti "sve korake" da bi evakuirala svoje državljane.