EKSTREMISTI NA SLOBODI

Stotine članova Al Kaide pobjegle iz Abu Ghraiba?!

23.07.2013 u 16:03

Bionic
Reading

Teroristička skupina Al Kaida preuzela je u utorak odgovornost za napade na iračke zatvore Taji i Abu Ghraib i priopćila da je u tim operacijama oslobođeno više od 500 zatvorenika. 'Islamska država Irak i Levant', organizacija stvorena ranije ove godine spajanjem Al Kaidinih podružnica u Siriji i Iraku, navela je da je upala u strogo čuvane zatvore nakon višemjesečnih priprema

Napadi na iračke zatvore dogodili su se u ponedjeljak, točno godinu dana nakon što je čelnik iračke Al Kaide, Abu Bakr al-Baghdadi, pokrenuo kampanju 'Breaking the Walls' kojom je oslobađanje zatočenih članova te terorističke organizacije proglašeno prioritetom, stoji u priopćenju.

Teroristi tvrde da su napad izvršili uz pomoć napadača samoubojica, raketa i 12 automobila bombi te da je u napadima ubijeno 120 iračkih čuvara i SWAT-ovaca u zatvorima Taji i Abu Ghraib - potonji je čuven po fotografijama mučenja zatvorenika od strane američkih vojnika, koje su objavljene prije desetak godina.

'Odgovarajući na poziv mudžahida (svetog ratnika) Sheikha Abu Bakr al-Baghdadija da zapečati blagoslovljeni plan 'Breaking the Walls'... Postrojbe mudžahedina nakon mjeseci priprema i planiranja izvele su napad na dva najveća zatvora safavidske vlade', stoji u priopćenju objavljenom na forumima militantnih islamista.

Termin 'safavidska' odnosi se na dinastiju koja je vladala Iranom od 16. do 18. stoljeća i njime se tvrdolinijaški suniti služe kao pogrdom za šijite.

Pojedini političari ustvrdili su da su napadi na zatvore pokazali da iračka vladi gubi nadzor nad sigurnošću. Od početka srpnja do danas gotovo 700 ljudi poginulo je u napadima militanata, prema podacima grupe za monitoring Iraq Body Count.